Lidé roušky v Česku příliš nenosí

Lidé roušky v Česku příliš nenosí Zdroj: ČTK / Michal Kamaryt, Reuterus

Pražané sami vyrábí nedostatkové roušky.
Pražané sami vyrábí nedostatkové roušky.
Zdravotníci si stěžují na nedostatek respirátorů
Zdravotníci si stěžují na nedostatek respirátorů
Zdravotníci si stěžují na nedostatek respirátorů
12
Fotogalerie

Žně podvodníků. Nekupujte si roušky a respirátory na internetu, pravděpodobně narazíte na šmejdy

Ani doba krize, jakou je aktuální pandemie nového typu koronaviru, neodradí podvodníky od nekalých praktik na internetu. I vinou vlády jsou aktuálně nejvíce nedostatkovým zbožím ochranné prostředky, roušky a respirátory. Toho využívají šmejdi na internetu a nabízejí falešné zboží za přemrštěné ceny na falešných obchodech, které nyní rostou, jako houby po dešti.

Roušky ani respirátory nejsou. Přestaňte to zkoušet a vyhledávat na internetu různá řešení. Pokud najdete obchod, který má obyčejné roušky, případně dokonce respirátory skladem, pak se velmi pravděpodobně jedná o podvod. V lepším případě přijdete pouze o peníze, které eshopu na účet pošlete. V horším případě získají šmejdi údaje k vaší platební kartě. Jakýkoli eshop raději prověřte na stránce bezpecnyeshop.cz

Momentálně roušky ani respirátory dostupné nejsou. Akutní nedostatek jich mají zdravotníci a další pracovníci, kteří jsou denně vystaveni možné nákaze. Pro ně by se měla situace zlepšit v následujících dnech, pro běžné Čechy jsou zásoby v nedohlednu.

Roušky v autě: Nesmysl, nebo nutnost? >>>

Musím nosit roušku?

Dát si na ústa běžnou roušku má smysl. Ačkoliv riziko možné nákazy zmírní pouze minimálně, každé procento se počítá. Navíc zamezí tomu, že se bude dotýkat vlastního obličeje, což je jedno z nejvíce rizikových chování, jakými se nákaza přenáší. Povinnost nosit roušku by měla být pro všechny, kteří jsou už novým typem koronaviru nakaženi a diagnostikováni. Vzhledem k tomu, že velká řada pacientů po celém světě je bezpříznakových, je nošení roušky tím nejmenším, co můžete pro ostatní udělat.

Pokud tedy roušku nosit chcete a nemůžete ji sehnat, můžete si ji doma vyrobit. S podobným apelem přišlo i několik nemocnic a zdravotnických zařízení, kde nedostatek obyčejných roušek ohrožuje např. novorozence či pacienty se sníženou imunitou. Můžete si ale roušku vyrobit doma.

Návod, jak si doma ušít roušku, najdete zde:

Jak léčit koronavirus doma? Pomůže paralen nebo ibalgin? >>>