Kamasutra

Kamasutra Zdroj: Archív

Nejprodávanější kniha ve Velké Británii? Harryho Pottera nahradilo zajímavější erotické čtení

Anglická společnost se mění, dokladem tomu může být také jeden z žebříčků, který byl tento týden zveřejněn. Dickens, Joyce či Kipling ani jeden z anglických autorů nevystoupal na stupně vítězů nejprodávanějších děl na Britských ostrovech. První místo neobsadil ani bestseller všech bestsellerů, Bible. Pomyslné zlato získala stará indická kniha, kde je hlavní postavou sex.

Dle analýz oblíbeného serveru OnBuy.com vyšlo několik zajímavých čísel. Kniha o mladém kouzelníkovi patří k tradičnímu evergreenu tamní literatury. Proto bylo překvapením, že Rowlingovou vystřídal Thomas Kamini. Autor přepracoval tradiční indickou Kámasútru a vydal jí v ucelené podobě. Taktéž ji napsal lehce pochopitelným jazykem a rázem se kniha stala hitem.

Druhé místo patří J. K. Rowlinové, stříbro získala s dílem Harry Potter a relikvie smrti. Stupně vítězů uzavírá kniha The Scratch and Sniff Book of Weed. Ta vyšla v roce 2017 a zažila nebývale velkou oblibu u čtenářů. Velký podíl na tom mají živé ilustrace a také marihuanová tématika.

V top desítce nalezneme další známé autory, šestou příčku si přivlastnil George Orwell, jehož dystopický román 1984 stálé láká. V aktuální době je dílo stále čtené, protože spoustu mechanismů, které autor vymyslel, používají některé nedemokratické i demokratické režimy po celém světě. Oblibu Velkého bratra značí i to, že je neustále parafrázován v rozličných seriálech či filmech.

Pod Orwellem můžeme najít autora, podle jehož knih se natočila světoznámá Hra o trůny. Samozřejmě je řeč o George R. R. Martinovi. Celý žebříček uzavírá ikonické dílo anglické spisovatelky Harper Leeové, Jako zabít ptáčka. Kniha vyšla v roce 1960, a je tak nejstarším zástupcem v seznamu.

Vedle konkrétních titulů vyplynula také data o čtení v Británii. Přes 35% dotázaných odpovědělo, že v minulých pěti letech nepřečetlo ani jednu knihu. Alarmující čísla lehce vyvažuje nadpoloviční většina, která by chtěla číst více a zapracovat tak na nedostatcích.

Z hlediska žánrů dosahují nejvyšší oblíbenosti kriminální příběhy, velký podíl na tom má i spisovatel Jo Nesbo. Druhé místo patří romantickým příběhům. Na druhém konci se objevuje poezie, drama či odborné kritiky. Právě poezie se těší negativnímu ohlasu prakticky ve všech žebříčcích, jelikož ji obyvatelé příliš nerozumí a nevnímají ji přínosně.