Řím a Benátky jako města duchů. Jindy přeplněné turistické lokace se v době karantény vyprázdnily

Řím a Benátky jako města duchů. Jindy přeplněné turistické lokace se v době karantény vyprázdnily Zdroj: ČTK/ZUMA

Zpomalený svět, lepší hygiena, víc solidarity. Co dobrého nám může přinést koronavirus

Ve vypjaté době světové epidemie je načase se pokusit o pozitivní pohled na věc. Současná krize už teď vyvolává spoustu reakcí, co dodávají optimismus. Dobrovolníci nabízí pomoc seniorům i státu, daleko víc lidí se zajímá o hygienu, dá se čekat, že do budoucna budeme na podobný problém o dost líp připravení. A taky si vyzkoušíme o něco pomalejší svět.

Několik měst zprovoznilo linku pro seniory, kterým zprostředkují donášku nákupu domů. Službu obstarají třeba v Praze dobrovolníci plus firmy jako Rohlík.cz a Košík.cz, i mimo systém řízený magistrátem se ale hlásí lidé ve facebookových skupinách často s tím, že za nákup nebudou chtít žádné peníze.

Po Facebooku se taky dávají dohromady studenti medicíny, už přes tisíc jich chce pomoct nemocnicím. Několik IT firem nabídlo vládě vytvoření velkého call centra pro rychlé vyřizování žádostí o testy, kontaktování možných nakažených a poskytování informací. Několik aerolinek umožnilo flexibilní změnu data letu, v ČT se objevil příběh tatéra, který své pracovní roušky daroval onkologickým pacientům. Zkrátka to vypadá, že je tu pořád v případě reálné krize vůle si pomoct.

Gel do každé rodiny

Když člověk běžně používá dezinfekční gel, situace kolem koronaviru po něm tolik nových návyků nevyžaduje. Tahle praktická drobnost je normálně dostupná za méně než stovku a po nejbližším doplnění zásob si ji nejspíš dokoupí spousta českých domácností. Navíc dezinfekce najednou zaplavily kancelářské budovy, restaurace, kavárny, nákupní centra… zůstanou tam, až covid pomine?

Když si na gely zvykneme, můžou v budoucnu pomoct zpomalit každoroční epidemie chřipky i obyčejných viróz. Ty taky v zimě vyřazují z provozu statisíce lidí a často by se jim dalo docela snadno předejít. Celkově vzato máme možnost si na nákaze, která naštěstí není nebezpečná pro většinu populace, vyzkoušet, co všechno náš systém zvládne, jak moc se umíme přizpůsobit a třeba i stát bude pro příště připravenější.

Zpomalený svět

Jak zpomalit v uspěchaném světě? Jak se nenechat zahltit obrovskými kvanty informací odevšad? Za odpovědi na tyhle otázky dávají lidé skrz kurzy nebo knihy i tisíce, teď všichni dostáváme příležitost si jednodušší a pomalejší život vyzkoušet. Polo-karanténa, jaká teď nastala v Česku, ještě není tak drasticky omezující, ale skoro každému aspoň trochu uvolní program i přísun zpráv – opatření se nejspíš nebudou měnit denně a nic moc dalšího se z podstaty situace dít nebude.

Navíc už teď se podle satelitních záběrů se zavřením výroby snížilo znečištění vzduchu v Číně i průmyslové severní Itálii. Je to sice dočasná změna a patrně časem zmizí, kousku světa se nicméně bude nějakou dobu líp dýchat, navíc se ukázalo, že omezení výroby vede k zásadnímu pročištění ovzduší ve smogem pokrytých oblastech během pár týdnů, tedy téměř okamžitě.

Taky zjistíme, bez čeho všeho se obejdeme, co všechno jde vyřídit na dálku. Firmy pak budou dost možná otevřenější k home-officu, pokud se ukáže, že může být efektivnější než každodenní docházka na devátou ke stroji. Současná situace každopádně vytvoří o něco jiný svět. Ještě nevíme přesně jaký, ale určitě o jednu velkou zkušenost bohatší.