Ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: Reuters

Karel Steigerwald: Zněte, trumpety! Pravoslavní, metejte kozelce, car se vrací a jmenuje se Putin

Putin bude mít moc celkem 38 let. Umožňuje to ústava, kterou nadiktoval. To bylo i za dřívějších carů hodně. V ruském impériu je skryta jakási podivuhodná moc, kdybych byl odtamtud, napsal bych, že je to duch matky Rusi. Protože jsem odtud, jen se tomu divím.

Rusko je zem samovlády. Jakmile ochabuje a začíná experimentovat s prvními krůčky demokracie, cosi v útrobách říše zpozorní. Když car povolí dumu, sněm, prostě špetku demokracie, nastává rozvrat, zkáza, pád carství. Do hry vstoupí tajemná síla, najde nového cara, dá mu moc a samoděržavná Rus se vrátí do navyklých kolejí.

Car Mikuláš kolísavě váhal nad reformami. Zkusil jakousi sotva viditelnou demokracii, padl a zastřelili ho i s rodinou. Špatně sloužil samovládě. Z vyvřeliny velkých slov o svobodě, právu, zákonu a ráji vykulili se bolševici a carovu moc popadli. Za pár let už vládli jako ten nekrutější car a Rusi se ulevilo. Jakmile někteří komunisti začali po letech o kruté samovládě pochybovat, komunistická moc padla. A zas rozklad, bouře, zkáza samoděržaví, z které se opět vyklubal samovládce, první car z nového rodu Putinovců. A matka Rus se vrací do starých pořádků.

Komunisti nahradili cara, který už nebyl dost carem, Putin nahradil komunisty, když už nebyli dost carem. Za sto let, až Putinovi vnuci začnou slabounce koketovat se svobodou, Rus zasáhne, ochablé vnuky smete a najde samovládce, jaký Rusi sluší.

Car Putin má 18 let na to, aby promyslel, jak předat trůn dědicům. Druhou variantou může být, že na něj hodí bombu či ho nožem probodne šílená žena nebo kdesi u Polska se s nárokem na trůn vší Rusi zjeví Lžiputin. Ať tak, či jinak, zas po chabém pokusu o demokracii povstane nový car carů, jak to vidíme v naší současnosti. Je na říši politologů, aby nám tuto neviditelnou sílu Rusi vysvětlila. Kdo z Rusů se o to pokusí, toho zabíjí nebo zahyne sám zoufalstvím.

A Zeman tam jezdí na konference…