Irský tanec je fenomén. Na snímku Sinead McCaffertová, tanečnice souboru Riverdance

Irský tanec je fenomén. Na snímku Sinead McCaffertová, tanečnice souboru Riverdance Zdroj: ČTK

Irský tanec v podání nejstarší "irské" skupiny nejstarší skupina v ČR Rinceoiri
Irský tanec v podání nejstarší "irské" skupiny nejstarší skupina v ČR Rinceoiri
Irský tanec v podání nejstarší "irské" skupiny nejstarší skupina v ČR Rinceoiri
Irský tanec v podání nejstarší "irské" skupiny nejstarší skupina v ČR Rinceoiri
Irský tanec v podání nejstarší "irské" skupiny nejstarší skupina v ČR Rinceoiri
9
Fotogalerie

Irský tanec: Fenomén, jehož historie sahá až ke starým Keltům a druidům

Hezké slečny v krátkých šatech ladně pohupkávajíc z jedné strany pódia na druhou. Jednotlivci, páry i skupiny tanečníků, jenž vytváří uchu lichotící údery do rytmu hudby s úsměvem na tváři a bez známky únavy. Neuvěřitelné výskoky do výšky a nohy vyšvihnuté až k hlavě. Slyšeli jste někdy o irském tanci? Ne? Tak trochu? Pojďme si tedy o něm něco povědět.

Spoustu lidí, kteří už o irském tanci slyšeli, jej často zaměňují se skotskými tanci, ale tento druh tance je poněkud odlišný a není v něm zahrnut pro lidi více známý irský step. Je taktéž zaměňován s americkým cloggingem, jenž má ke stepu blízko, ale oba tance mají rozdílnou techniku.

Irské tance mají za sebou dlouhou historii. Tanec obecně je nedílnou součástí našeho života již od počátku věků. Byl tu ještě před příchodem psaného jazyka a moderní historie, kdy se naše nejstarší kultury vyvinuly za použití ústních a výkonových metod k předávání příběhu z jedné generace na druhou. Mnoho historiků věří, že tanec je jedním ze základních faktorů rozvoje rané civilizace. V dnešní době je nespočet druhů tance, které se neustále vyvíjí. Mezi jeden takový tanec patří právě i ten irský.

Druhy irského tance

Jednotlivé tance se liší podle toho, jakou obuv při nich používáte a také hudbou, respektive jejím rytmem, případně délkou taktu. Tance můžete tančit sólo, ve dvojici anebo ve skupině.

Soft shoes

Je tanec v měkkých botách (ghillies; z gaelštiny), které jsou dost podobné baletním piškotům. Tanec je hlavně o postoji na špičkách, při němž má tanečník propnuté nohy a kolena, o ladnosti a je plný výskoků do výšky. Důraz je kladen na rychlé pohyby nohou, přesnost kroků, správně provedenou techniku a vzpřímené držení těla s upaženými rukami.

Tance: Reel, Light jig, Single jig, Slip jig, Ceilí (skupinová choreografie).

Hard shoes

Irský tanec v botách vyrobených speciálně na irský step. Stejně jako softy, boty jsou převážně z kůže. Jejich součástí je podpatek pod špičkou boty tzv. tip (vyrobený z pryskyřice) a vzadu tzv. heel.

Při tanci je kladen důraz na rytmus, tempo a opět na rychlou práci nohou, techniku a vzpřímené držení těla s upaženými pažemi.

Tance: Treble reel, Jig, Hornpipe a jednotlivé tradiční a netradiční setové tance.

Kde se vzal irský tanec?

Po staletí byli lidé fascinováni kruhy a přisuzovali jim význam podle místa nálezu. Od věčného pohybu planet kolem Slunce přes pohyb ručiček na hodinách až po snubní prstýnek.

Historie irského tance sahá až ke Keltům a druidům, kteří pobývali na ostrovech před nástupem křesťanství a vlivy okolního světa. Jejich rituály často zahrnovaly tanec ve skupině lidí, která tancovala kolem posvátných stromů nebo kamenů. Tyto tance byly běžné pro většinu evropské pevniny a byly základem pro vznik lidových tanců, včetně toho irského.

Lidové tance byly většinou doprovázené hudbou nebo zpěvem a byly často spojovány s náboženskými oslavami nebo jinými zvláštními příležitostmi. Tehdy vznikl i název “Feis” (feš), jenž byl pojmenováním pro velkou místní oslavu pořádanou keltskou komunitou. Feis byl plný umění, kultury, hudby, ale také poskytoval prostor pro diskuzi o politice, obchodování, vyprávění příběhů a hlavně pro tanec. V současné době je Feis názvem pro soutěže v irském tanci, kde tanečníci soutěží o medaile a trofeje po celém světě. 

V průběhu času byly lidové tance postupně formovány příchodem dalších kultur a klasické kruhové formace se částečně přeskupily do formací čar, které byly doplněny proplétáním tanečnic mezi muži nebo například výměnou jednotlivých párů. Nejběžnějším hudebním doprovodem se staly dudy a harfa. I přes vliv okolního světa se tradice kruhových tanců nadále uchovávala při různých náboženských obřadech - dokonce i při pohřbu, kdy se tančilo na brázdě kolem zesnulého.

Forma irského tance, kterou známe dnes, se začala tvořit teprve počátkem 18. století. Tehdy znalci irského tance, tzv. Taneční mistři, cestovali mezi vesnicemi a pořádali pro obyvatele výuku tance. Tímto vznikaly větší skupiny tančících lidí, z nichž byl nejlepším tanečníkům věnován prostor pro sólo tanec, aby mohli ukázat svůj talent před publikem. Takových sólistů bylo v každé vesnici několik a došlo tak k silné konkurenci, což postupně vedlo k tanečním soutěžím.

Irský tanec doma a ve světě

Roku 1893 byla založena organizace na podporu irské kultury v Irsku. Pořádala formální soutěže, lekce a tvořila pravidla tance. To vedlo ke vzniku irské taneční komise v roce 1930 a během několika desítek let se irská kultura rozšířila po celém světě.

K tomu pomohla i taneční skupina Riverdance a její celovečerní show, která letos slaví výročí 25 let, k jehož příležitosti oznámila celosvětové turné. Nicméně irské tance se pravděpodobně do podvědomí diváků dostaly nejvíce díky skupině Lord of the Dance, kterou založil hlavní tanečník právě z Riverdance, Michael Flatley, Američan, původem z Irska, který jako první v historii vyhrál světový šampionát jako Neevropan. Obě tyto show byly a jsou velkou inspirací pro tisíce lidí po celém světě a bývají často důvodem, proč děti i dospělí začnou tancovat. Lord of the Dance vystupuje pravidelně i u nás a v roce 2021 je můžete vidět až v 5 městech!

V České Republice je několik tanečních skupin a sdružení, které provozují výuku irských tanců, a které pravidelně vystupují na plesech, kulturních akcích nebo dokonce pořádají celovečerní show.  Jedna z nich je i skupina Rinceoirí, nejstarší skupina v ČR, která letos pořádala dvě celovečerní vystoupení a další jsou v plánu. V show se můžete těšit na příběh plný irského tance a živé hudby v podání šikovných tanečníků a kapely Shannon - pohádkový příběh o lásce, zradě, odvaze a odpuštění.

Od základního kroku k pohárům

Irský tanec není jen záležitostí kulturní, ale i sportovní. I když irské tance nejsou oficiálně brány jako sport, tak se nejlepší tanečníci světa řadí mezi vrcholové sportovce, kteří věnují tanci i přes 20 hod týdně.

Od založení taneční komise vznikly po celém světě desítky až stovky tanečních škol a certifikovaných lektorů, kteří předávají znalosti irského tance dalším generacím. Všechno začíná výukou základních kroků v měkkých botách, na které se postupně nabalují těžší a těžší techniky. Většinou se po roce přidají i hard shoes a tanečníci se postupně zdokonalují v rytmu a v taneční technice. Většina těchto tanečníků se časem začne zúčastňovat soutěží, které se rozdělují do různých tanečních a věkových kategorií.

Soutěže se konají po celém světě jednou do roka, přičemž tanečníci se mohou zúčastnit každé, která spadá pod organizaci, pod níž spadá jejich taneční škola. Pro české tanečníky to znamená, že mohou jet například do Bratislavy, Německa, Rakouska, ale i na Britské ostrovy nebo dokonce i do Ameriky. Soutěží se jak v měkkých, tak ve stepových botách. Většinou každý sám za sebe, nicméně jsou i kategorie pro párové tance od dvou až po šestnáct lidí. Všechny tyto kategorie mají jedno společné. Všichni chtějí vyhrát první místo, které zpravidla znamená postup do vyšší kategorie a hlavně pohár – sladká odměna za několikaměsíční dřinu.

Ti nejšikovnější tanečníci to mohou dotáhnout až na světový šampionát, který se koná každ rok a je dokonce vysílán irskou televizí RTÉ. Šampionátu se zúčastní přes 150 tanečníků z každé věkové kategorie a trvá skoro celý týden. V této soutěži nejsou peněžité výhry a tak tanečníci soutěží převážně pro pocit, že oni jsou ti nejlepší na světě. Velmi často se stávají inspirací pro další generace. Dobré umístění na světovém šampionátu jim otevírá možnost stát se součástí zmiňovaných skupin Riverdance, Lord of the Dance nebo dalších vystupujících skupin. Jak vypadá takový světový šampionát a svět irských tanců? To vám hezky nastíní povinná “bible” každého irského tanečníka, film Jig, the movie.

Ve střední Evropě nejsou irské tance ještě tak rozšířené a spoustu tanečníků začíná s tancem o dost později než lidé z ostatních částí světa. Díky tomu začíná řada lidí tancovat v době, kdy ostatní tanečníci přestávají. Na soutěžích můžeme často tedy vidět i stepující seniory, jež jsou zářným příkladem toho, že nikdy není pozdě začít s novým koníčkem.

K irským tancům totiž nepotřebujete žádné předešlé zkušenosti ani dalšího člověka do páru nebo kdo ví jakou fyzickou kondici. Do začátku vám stačí jen chuť zkoušet nové věci, botasky, cvičební úbor a láhev s vodou. Ostatní už jde pak samo. Irské tance jsou tedy vhodným koníčkem, který udržuje vaše tělo ve zdravé kondici a vaši mysl v dobré náladě.