Video placeholde

Ekonomka Horská: Vláda může zmírnit finanční potíže malých firem a rodin postižených koronavirem. Udělá to?

Jak by se měla vláda zachovat vůči lidem, kteří jsou kvůli situaci okolo nového koronaviru bez příjmu, ale přesto musí platit sociální a zdravotní pojištění? A co malé a střední podniky, jež se kvůli ušlým ziskům ocitnou na pokraji krachu? Na tuto otázku odpovídala v pořadu Prostor X ekonomka Helena Horská.

„Jsou tu dvě roviny,“ vysvětluje Horská. „Jedna rovina znamená pomoci domácnostem, které jsou postižené. A druhá pomoc je právě těm postiženým oborům, především menším, středním firmám, které právě působí v tom turistickém ruchu a v kultuře, které sice netvoří velkou část ekonomiky, ale jsou to ti drobní podnikatelé, kteří mají problém s tím, že jim skončily zakázky, lidé odříkají dovolené, musí vracet peníze a mohou se nechtěně dostat do platební neschopnosti. Tam může velmi pomoci stát, první formou pomoci nemusí být půjčky, ale třeba gesto státu a odložení platby daní, odložení platby sociálního a zdravotního pojištění.“

Firmy, které se ocitnou či ocitly v těžké finanční situaci, může mnohdy zachránit i jednorázový obnos, nicméně půjčka nemusí být ideální řešení a v mnoha případech nemusí přijít dostatečně rychle. Naopak odlehčení výdajů ze strany státu by mnohým v tomto případě velmi pomohlo.

„To je pomoc, která v té krátkodobé krizové situaci těmto malým a středním firmám může daleko více pomoci než nějaké půjčky. O tu než zažádají a dostanou ji schválenou, tak ta firma již nemusí existovat. Ty firmy potřebují pomoct teď. A dostanou ji například tak, že jim stát uleví například na daních, na pojištění, a to tak, že třeba to budou moct zaplatit za půl roku, za rok, ale v tuto chvíli potřebují pomoc a především potřebují prostředky,“ říká Horská.

Na otázku, zdali je návrh Horské reálný, odpovídá: „Vláda se chvástá, že je schopná a akční dělat cokoliv. Máme zkušenosti, protože když se bavíme o tom, s čím můžeme Covid-19 a jeho dopad srovnávat, tak já jsem právě v té naší studii připomněla povodně, na které se možná zapomnělo, rok 1997, rok 2002. Tehdy vláda právě přijala tahle opatření ohledně odkladu daní a ekonomice to pomohlo.“ Otázkou pak zůstává, v jakém stavu je aktuálně český rozpočet, a tudíž zdali bude vláda nakloněna na takovýto kompromis přistoupit.

Celý rozhovor s Helenou Horskou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Helenou Horskou • Prostor X