Dana Zátopková se státním vyznamenáním

Dana Zátopková se státním vyznamenáním Zdroj: Jaroslav Legner (Sport)

Dana Zátopková a oštěpař Vítězslav Veselý na vyhlášení ankety Sportovec roku 2013
Dana Zátopková
Dana Zátopková
Dana Zátopková
Dana Zátopková
8
Fotogalerie

Odešla sportovní legenda. Ve věku 97 let zemřela olympijská vítězka Dana Zátopková

Během své kariéry získala oštěpařka Dana Zátpková nesčetné množství úspěchů, které orámovala zlatou medailí z olympijských her. Ze svým manželem Emilem tvořili jeden z nejznámějších sportovních párů své doby. Dnes brzy ráno tato legendární atletka zemřela ve věku 97 let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Ve čtvrtek 24. července 1952 obletěla sportovní svět senzační (a z dnešního pohledu tak trochu i „pohádková“) zpráva. Na Letních olympijských hrách ve finských Helsinkách vybojovali ve stejný den zlatou medaili manželé Zátopkovi. Emil zvítězil v běhu na 5000 metrů a zanedlouho po něm poslala Dana svůj oštěp za hranici 50 metrů a i ona vystoupala na nejvyšší stupínek.

Dana Zátopková (svým dívčím jménem Ingrová) se narodila 19. září 1922 v Karviné-Fryštátu. Je až neuvěřitelnou shodou náhod, že přišla na svět ve stejný den jako její pozdější manžel Emil. Jako šestiletá se společně s rodiči Dana Ingrová přestěhovala do Vacenovic u Hodonína. Při studiu na gymnáziu v Uherském Hradišti se začala věnovat sportu a atletice, v prvních letech však před oštěpem měla přednost házená. Ostatně v dresu týmu Slovácké Slavie se mistryní Československa v házené žen.

Krátce po 2. světové válce se už Ingrová začala více věnovat oštěpu. Již v roce 1948 startovala jako mistryně Československa na Letních olympijských hrách v Londýně, kde nakonec skončila na sedmém místě. Ještě v říjnu téhož roku se prodává za vytrvalostního běžce Emila Zátopka. Největší triumf pro Danu Zátopkovou znamenalo zlato z helsinské olympiády v roce 1952.

V následujících letech se pak stala mnohonásobnou mistryní republiky, zabodovala i evropských šampionátech a na olympijských hrách v Římě v roce 1960 získala stříbro. Po ukončení závodnické kariéry Dana se věnovala trenérskému povolání a práci pro české olympijské hnutí. Společně s manželem byli velkými propagátory sportu a na jeho podporu vyjížděli na stovky besed s žáky škol po celé zemi.

Manželství obou slavných sportovců zůstalo bezdětné, což Danu v mládí velice dlouho trápilo.

Po boku svého muže prožila 52 let, Emil Zátopek zemřel 21. listopadu 2000. I po jeho smrti slavná sportovkyně byla aktivní ve sportovních organizacích, setkávala se s (nejen úspěšnými) českými reprezentanty a sportovci nebo příležitostně přebírala záštity nad různými závody. Svoji vitalitu prokázala i v roce 2016, kdy se dokázala zotavit i ze zlomeniny krčku stehenní kosti a následné operace.

V roce 1998 obdržela Olympijský řád, v roce 2003 pak převzala medaili Za zásluhy.