Video placeholde

Koronavir je test, jsme v největší krizi od války, uprchlíky musíme přijmout, říká šéf Evropské obranné agentury

Nacházíme se v unikátní situaci a tohle bude velmi krizový rok, varuje bývalý velvyslanec Česka při NATO a nový šéf Evropské obranné agentury Jiří Šedivý. Schází se tu totiž několik krizí. Koronavirus a ekonomické otřesy, migrační vlna, konflikt s Tureckem a situace v Sýrii a stále trvající vliv Ruska. Na konci toho všeho může přijít systémová změna. Posílit totiž můžou nedemokratické síly a autokraté.

Koronavirus je test naší odolnosti, říká Jiří Šedivý. Ukazuje, v jakém stavu je česká společnost, a není to příliš pozitivní zpráva. Mluví o společenské soudržnosti, disciplíně, ale taky důvěře ve vládu a instituce. Respektive spíš nedůvěře. Chybí tu klidné vůdcovství a taky systém informování. To všechno by se mělo změnit, což by odolnosti lidí pomohlo, třeba i proti dezinformacím. Z krize bude potřeba se poučit.

Západ nechal tu situaci dojít až do toho, v čem jsme nyní, říká o hrozbě další migrační vlny Jiří Šedivý. V Sýrii jsme strkali hlavu do písku před problémem a už před lety jsme měli být tvrdší. Teď je podle Šedivého hlavně potřeba solidarita s Řeckem a posílit vnější hranice Evropské unie.

Na stole bude znovu otázka přijetí uprchlíků, znovu se budou diskutovat kvóty, nebo jiná vnitřní solidarita, tvrdí Šedivý. Česko by podle něj mělo uprchlíky přijmout, zvládneme postarat i o několik tisíc lidí. Pravděpodobně se dostaneme pod tlak dalších států, ale je to i naše povinnost. Dodává, že to může vést i k nebezpečí a rizikům, ale to není důvod nejpotřebnější odmítat.

Skutečně žijeme ve světě, kde už jen hledáme ta neméně špatná řešení? Proč je naše povinnost přijmout uprchlíky? Jak řešit hrozící migrační vlnu? Jak testuje koronavirus naši odolnost i naši vládu? A jaký vliv teď hrají dezinformace?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>