Koronavirus

Koronavirus Zdroj: Pixabay

Karel Steigerwald: Koronavirus je nevinný, lidé jsou mu lhostejní

Nemůže za nic, Babiš ho ani nezavedl, ani ho neporazí. Je to virus, žije svými nicotnými starostmi, možná ani neví, že já a Babiš existujeme. K lidem má rozhodně vztah lhostejně neutrální. Má prý rád vlhko, proto do nás leze a dělá si v nás příbytky.

Není pravda, že vynález koronaviru je nejlepší marketinkový objev bájného Prchala. (To je ten muž, který Babišovi prohraje volby.) Umožňuje teď premiérovi stát v čele bojové fronty, odkud vytlačil vědce, odborníky i zdravotní organizátory. Oslňující to není, však koná povinnost premiéra. Co dělá, udělal by každý premiér. Zásadní vliv na boj s virem nemá vláda a politici, nýbrž odborníci. A ti jsou trvanlivější než vlády.

Jak rozhodují dnes, rozhodovali by za každého premiéra. Bojují s něčím, co je poprvé. Zář, kterou Babiš loví v povětří, vyvane. Po bitvě uvidíme skutečné stratégy boje s tou čínskou potvorou. Možná by je měl Babiš už teď postavit na světlo, dávali by i se svými rozpory víc klidu než ten diletant, který neoslňuje, jen podle rad odborníků koná, co má a musí. I jeho političtí kritikové vědí o pandemii asi tolik, co on, čili taky nic. Až po bitvě zas začne kritika a politika různých názorů. Dnes se virus nehodí nikomu. Ostatně je nakazí všechny, padni, komu padni, i kdyby měli sto poslaneckých imunit.  

Někdy si představuju, jak ten virus asi žije. Co si myslí, o čem sní, jaké má vášně? Má raději jednoho člověka než druhého? Má nějakou duši? Miluje vir svou viřici? Chce s ní bydlet, ksakru, ale proč právě v nás? Vždyť on o nás ví asi tolik, co Přemysl Oráč o hvězdokupách.

A vidíte, na Ukrajině už kvůli němu zapalují auta. Koronismus je na obzoru. Budou se k němu modlit, nebo ho zakazovat. Vždyť i Hitler zakázal rychlé neutrony, které ani nevěděly, že nějaký blbý shluk částic a energie pod jménem Hitler někde vystupuje se svou nenávistí.

Tak si běžte umýt ruce. Děti vám ukážou jak.