Cestovatelé ve Třetí říši Julie Boydové

Cestovatelé ve Třetí říši Julie Boydové Zdroj: Archiv nakladatelství Argo

Julia Boydová, autorka knihy Cestovatelé ve třetí říši
Obálka publikace Cestovatelé ve třetí říši
2
Fotogalerie

Na vandru v Hitlerově Německu: Vzestup nacismu očima obyčejných lidí

Často se nelze ubránit dojmu, že dějiny, reálie, ozbrojené síly, osobnosti a vůbec vše, co je nějak spjato s třetí říší, jež sice podle představ nacistů měla trvat tisíc let, ale skončila v troskách již po dvanácti letech existence, přitahují čím dál víc pozornosti úměrně tomu, jak se doba od jejího zániku vzdaluje.

Badatelka a autorka několika knih založených na studiu dobových zdrojů Julia Boydová, jež jako manželka diplomata žila v letech 1977 až 1981 ve Spolkové republice Německo, napsala nevšední knihu CESTOVATELÉ VE TŘETÍ ŘÍŠI, nesoucí podtitul Vzestup fašismu očima obyčejných lidí. V překladu Roberta Novotného ji vydalo pražské nakladatelství Argo. Hnidopich si sice možná neodpustí škodolibou poznámku, že vhodnější výraz než fašismu by byl nacismu, neboť fašismus spojujeme s Itálií a určité významové nuance mezi oběma termíny jsou, ale to opravdu není nic světoborného.

Raketový vzestup hnědého moru

Mnohem důležitější totiž je, že Boydová zdařile zachytila, jak na raketový vzestup hnědého moru reagovali nikoli jenom Němci, kterým, ať se to komu líbí, nebo ne, nacisté v prvních letech svého vládnutí vrátili hrdost, pozvedli je z marasmu světové hospodářské krize, začali odbourávat ponižující omezení diktovaná Versailleskou mírovou smlouvou a přinesli jim naději, že „den zítřejší patří nám“, ale především cizinci. Autorka se opírá o svědectví a zprávy takových osobností, jako byl například americko-ghanský profesor, historik, sociolog, politický aktivista a bojovník za práva černošské menšiny William Edward Burghardt Du Bois, americký letec Charles Lindbergh, jenž jako první přeletěl Atlantik, anglo-americký spisovatel Christopher Isherwood, anglo-americký levicově orientovaný básník Wystan Hugh Auden, americký spisovatel Thomas Clayton Wolfe, o němž jeho současník William Faulkner po jeho smrti prohlásil, že „byl nejlepším spisovatelem jejich generace“, irský dramatik a prozaik Samuel Beckett či norský nositel Nobelovy ceny za literaturu Knut Hamsun, který se za druhé světové války zdiskreditoval podporou kolaborantského režimu Vidkuna Quislinga. Ty všechny si třetí říše podmanila.

Julia Boydová, autorka knihy Cestovatelé ve třetí říšiJulia Boydová, autorka knihy Cestovatelé ve třetí říši|Archiv nakladatelství Argo

Rozmanitou německou krajinou

Mezi výčtem cestovatelů v hitlerovském Německu vedle výše zmíněných literátů nechybějí ani obyčejní studenti, novináři, sportovci a turisté, jež okouzlila rozmanitá německá krajina, bohatá kultura a událostmi nabitá historie. Obzvlášť cenné jsou poznatky žen a dcer politiků a diplomatů, mezi nimiž zmiňme Violet Bonham Carterovou a lady D’Abernonovou. Boydová se pokouší odpovědět na vtíravou otázku, jestli mohli současníci pochopit, na čem stavěl a z jaké půdy vyrostl nacionální socialismus, jemuž fanaticky věřily milióny často velmi vzdělaných a svým založením slušných, spořádaných lidí. Není tedy divu, že této publikaci se dostalo vřelého přijetí. Podle čtenářů deníku Guardian se stala nejlepší knihou roku 2017, podle deníku Daily Telegraph jednou z nejlepších knih téhož roku, podle týdeníku Spectator knihou roku 2018 a deník Los Angeles Times jí udělil cenu za historickou knihu.