Místo textu toaletní papír. Noviny chtěly pomoct svým čtenářům

Místo textu toaletní papír. Noviny chtěly pomoct svým čtenářům Zdroj: Twitter

Tohle vydání není na h**no. Australské noviny chtěly čtenářům pomoct s nedostatkem toaletního papíru

Nákupní šílenství toaletního papíru v Austrálii pokračuje. Továrny na jeho výrobu kvůli obrovské poptávce způsobené šířícím se infekčním onemocněním COVID-19 zvýšily produkci, regály v obchodech však stále zejí prádnotou. Noviny NT News se z toho důvodu rozhodly ke čtvrtečnímu vydání vytisknout 8 prázdných stránek navíc pro případ nouze.

Deník Northern Territory News známý pro své tabloidní zaměření tímto způsobem využil vlny, která se žene sociálními sítěmi. Pod hashtagy jako jsou například #ToiletPaperApocalypse nebo #ToiletPaperEmergency na Twitteru můžete najít množství vtipů a meme koláží na tohle téma.

„Rozhodně se nejedná o vydání na h**no,“ komentoval pro deník The Guardian editor NT News, Matt Williams. Podle něj se jedinečná edice navíc dobře prodává. „Naše noviny jsou po světě známé tím, že rozumíme potřebám našich čtenářů. Obyvatelé Severního teritoria (část Austrálie) momentálně nutně potřebují toaletní papír, proto jsme jim ho museli dodat,“ pokračoval.

Nákupem proti strachu

Úsměvné gesto NT News přišlo v době, kdy se světem šíří strach z epidemie koronaviru. „Výzkum ukázal, že kapitalistické kultury jako je australská řeší strach nákupem věcí,“ vysvětloval doktor Paul Harrison z Deakin Universtity. Narůstající obavy z koronaviru COVID-19 mají údajně za následek momentální stav, kdy se Austrálie potýká s nedostatkem dezinfekcí a toaletního papíru.

Police supermarketových řetězců jako je Coles nebo Woolsworth, kde se obvykle nachází role toaletního papíru nebo dezinfekčních prostředků, nyní nemají co nabídnout. A právě druhá jmenovaná společnost ve čtvrtek v reakci zavedla nové pravidlo. Každý zákazník si smí koupit pouze jedno balení po čtyřech rolích. Obchody tak mají zajistit, že se dostane na všechny.

Některým státům papír prý pomalu dochází, v zemi klokanů ale skupování ve velkém není příliš racionální. Australské továrny totiž ročně vyprodukují okolo 60% z celkového množství toaletního papíru ve státě.  

K tomu všemu se přidal ještě incident s hořícím nákladním vozem. Ten jel ve čtvrtek ráno po mostě Gateway u města Brisbane plně naložený rolemi toaletního papíru, když najednou začal hořet. Polovinu nákladu se podařilo zachránit.