Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Foto: Profimedia.cz

Lidé v karanténě pracují z domu. Dá se to zvládnout, tvrdí kadeřnice, která zákazníky stříhá po telefonu

Koronavir, který se šíří po celé planetě, má vedle nepříznivých dopadů na zdraví rovněž nepříznivé dopady na ekonomiku. Všemožné karantény lidem znepříjemňují pracovní život, a mnohým tak nezbývá, aby pracovali z domu. Ekonomika se nemůže úplně zastavit a alespoň její částečný chod je více než nutný pro zachování civilizace tak, jak ji známe. 

Proto vlády po celém světě nabádají své občany, kteří jsou v karanténě, aby se pokusili pracovat alespoň z domu. 

„Já se živím jako kadeřnice. Jsem zaměstnaná v salónu, ale vzhledem k tomu, že jsem byla přes víkend lyžovat v Itálii, musím být teď čtrnáct dní doma v karanténě. Peněz nemám moc a nemůžu si dovolit čtrnáct dní nepracovat. S kadeřnictvím jsem si tedy dohodla takzvaný home office neboli práci z domu.

Jelikož za mnou lidi nemůžou docházet, musím je stříhat na dálku po telefonu. Dají si mě na hlasitý odposlech a já je po telefonu naviguju, jak a kde se mají stříhat. Důležitá je hlavně komunikace, aby mi zákazník průběžně popisoval svůj účes a já tak mohla vyhodnotit, co kde zastřihnout,“ vypráví paní Kateřina své zážitky s prací z domu.

Paní Kateřina není sama, koho karanténa uvrhla do práce z domu. Jedním z těch, kteří se rozhodli pracovat navzdory karanténě, je Zdeněk Soukal, který se živí jako hasič.

„Karanténa poměrně zúžila můj akční rádius. V podstatě můžu hasit požáry, na které dostříknu z okna hadicí. Naštěstí o dvě patra pode mnou bydlí vášnivý kuřák, kterému minimálně jednou do týdne na balkoně doutná popelník. To se s hadicí nahnu z okna a hasím,“ chlubí se Zdeněk Soukal, jak se mu práce hasiče daří i z domu.

Před karanténou si jsou všichni rovni, a pokud se dotyčný vrátil z Itálie, nedá se nic dělat a musí zůstat doma. Své by o tom mohl vyprávět i Roman Ševčík, elitní detektiv z útvaru odhalování organizovaného zločinu, který se rovněž rozhodl, že bude pracovat z domu.

„Z práce jsem zvyklý vyšetřovat složité případy. Vyslýchat svědky, sbírat důkazy a pídit se a pídit. To můžu samozřejmě dělat i z domu. Teď například vyšetřuju případ ucpaného záchodu. Někdo nám ucpal záchod. Vyšetřování po pár dnech pokročilo a jediným podezřelým jsem já,“ pronesl tajemně Roman Ševčík, který přiznal, že má vždycky rozjetých více případů najednou.

„Případ mizející zmrzliny z mrazáku mi nedá spát, dokud ho nevyřeším. Podle mě je pachatelem moje žena, ale nejsou důkazy. Já si ale počkám, až udělá nějakou chybu,“ těší se Roman Ševčík, až podezřelý zaváhá.

Jak je vidno, Češi jsou nejen velmi pracovití, ale i vynalézaví. Jasně dokazují, že žádná karanténa je nezastaví a oni svou práci zvládnou z domu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je masa uprchlíků na řeckém ostrově Lesbos.