Šéf KSČM Vojtěch Filip - ilustrační snímek

Šéf KSČM Vojtěch Filip - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Vladimír Mertlík: Spíš než koronaviru bychom se měli bát komoušů a jejich kolaborantů

Jak shrne Zpětné zrcátko zítra, počátek března je plný dnů, které nechaly v dějinách naší země výraznou stopu. Bez povšimnutí prošel jen včerejší 8. březen (1932), kdy se narodil Josef Mašín ml., ve 14 letech (!) vyznamenaný Edvardem Benešem (Za chrabrost) jako účastník II. protinacistického odboje a dnes poslední žijící člen nejvýznamnější skupiny protikomunistického III. odboje.

Sabotážní akce i legendární průchod skupiny bratří Mašínů Německou demokratickou republikou (tj. sovětskou okupační zónou) v roce 1953 na cestě do Západního Berlína vzbudil ve svobodném světě obdiv. Přes pronásledování více než 10 000 příslušníky Volkspolizei, Rudé armády i armády NDR Josef Mašín, Ctirad Mašín a Milan Paumer cíle dosáhli.

Na místě odmítli nabídky svůj příběh zpeněžit prodejem práv a podle původních plánů vstoupili do US Special Forces v touze vrátit se do vlasti jako parašutisté a bojovat proti komunismu. Zraněni, zajati a později popraveni byli zbývající dva členové skupiny Václav Švejda a Zbyněk Janata. Později v roce 1955 byl popraven i strýc obou bratrů Ctibor Novák a v roce 1956 byla v žaláři umučena i jejich matka Zdena Mašínová. Jejich ostatky nebyly nikdy nalezeny. Také všichni spolupracovníci i jejich příbuzní byli odsouzeni k dlouholetým žalářům.

Za zmínku stojí i poslední události, které vedly bratry k založení ozbrojené odbojové skupiny: Již v ranních hodinách 24. května 1949 byli popraveni tři studenti právnické fakulty UK – Boris Kovaříček, Josef Hruška a Karel Bacílek ml. – kteří byli jako bratři Mašínové aktivními účastníky protinacistického odboje. Veleslav Wahl – student přírodovědecké a právnické fakulty UK – byl zatčen 12. září 1949 a popraven 16. června 1950. Ještě dřív 5. listopadu 1949 byly vykonány tresty smrti oběšením nad Vratislavem Polesným, Vratislavem Jandou, Josefem Charvátem, Emanuelem Čančíkem, Květoslavem Prokešem a Jaroslavem Borkovcem, odsouzenými za přípravu údajného květnového povstání a snahu osvobodit generála Heliodora Píku, který byl popraven v Plzni Na Borech 21. června 1949.

V současné době se začíná veřejné mínění zvolna obracet ve prospěch hodnocení činnosti skupiny bratrů Mašínů i dalších účastníků III. odboje. Každodenní dnešní politika ale ukazuje, že cesta k úplnému popření falešných mýtů a přijetí reálného pohledu na dějiny čtyřiceti let bolševismu bude ještě dlouhá a složitá. Není divu!

Komouš horší koronaviru

Češi se cítí ohroženi koronavirem, ale mnohem víc by se měli obávat stoupající drzosti bolševické kliky a jejích skrytých kolaborantů. Společnost je dramaticky těsně rozdělena, jak ukazují výsledky prezidentské volby (51,4 % Miloš Zeman vs. 48,6 % Jiří Drahoš). Dělicí čára vede i Poslaneckou sněmovnou, kde 48 % hlasů mají strany ANO, SPD a KSČM, podpořeny pokrytecky zbabělou politikou ČSSD (7 % hlasů).

Podivuhodný je i kontrast, že v době, kdy na Letné vyvrcholil protest proti Andreji Babišovi v největší demonstraci od listopadu 1989, byl tento „nepolitik“ průzkumy hodnocen jako nejdůvěryhodnější politik! Později ho předstihl paradoxně Václav Klaus ml., také muž ostře dělící veřejnost. Hrubost představitelů vládnoucí exekutivy i neomalenost jejich výstupů vůči kritice či požadavkům na transparentnost jejich činů vede i veřejnost v komunikaci jen ke vzájemnému urážení a nenávisti.

Koronavirus je tak pro současnou vládu, prezidenta a jeho kamarilu krásný dárek, který jim poslalo snad samo nebe! Národ se věnuje výkupu rýže, těstovin, konzerv, hygienických potřeb, aniž by věnoval pozornost tomu, že atmosféra listopadových dnů roku 1989 je dávno v hajzlu a země spěje zvolna zpět do řiti komoušů, kde jí nepomůže ani všechen vykoupený toaletní papír.

Mynářův tajný výlet

Kancléř Vratislav Mynář se minulý týden neočekávaně vypravil do Pekingu. Zprávy, že jednal o dodávkách náhradních součástek pro lyžařské vleky v Osvětimanech a přímém leteckém spojení Peking – Air Port Miloše Zemana Osvětimany pro čínské milovníky lyžování, se nepotvrdily. Pražský hrad jej vyslal v utajení do Číny zasažené koronavirem s humanitární pomocí. Její součástí bylo i více než 780 000 párů rukavic, 43 000 roušek a respirátorů či 6800 ochranných oděvů chybějících v Česku.

Mluvčí prezidenta uvedl, že roušky by byly v Česku stejně zbytečné, neboť i pod nimi by si pražská kavárna otvírala hubu. Úkolem Mynáře a jeho kolegů bylo předání informace, že Miloš Zeman se zas tak na Čínu nezlobí, sundá pyžamo a rád na dříve odmítnutou návštěvu přijede.  

Jeho poradce Martin Nejedlý po návratu z Číny prý nedodržuje karanténu, byl spatřen v restauraci a v autě v centru Prahy. Zřejmě jde jen o mediální kampaň a účelovku, protože Nejedlý si ani přes fotografie z místa svůj pobyt v restauraci nepamatuje. Lékaři se obávají, zda v jeho případě nebyla místo dýchacích cest postižena nervová centra. Není divu – jaký šéf, takový poradce. Druhou možnost nastínil Nejedlého mluvčí, když prohlásil, že poradce prezidenta byl po celou dobu karantény doma – vlevo dole.

Al Capone, Babiš, Foldyna

Al Caponeho dostaly místo vražd chyby v daňovém přiznání ve výši „řádu pár centů". Andreje Babiše možná zatkne bavorská policie jen za zbytečné řeči. Pomatená paní, která ničemu nerozumí, předala Babišovy výroky na její adresu bavorské policii, která zvažuje jeho stíhání. Babiš ale nejen trvá na svém, ale přidal (tentokrát nikoliv Marek), že pomatená navíc urazila české zemědělce. Ministerstvo sedláků vyzvalo české zemědělce k protestům a tažením na Brusel, jakmile se zjistí, čím byli uraženi. Mezi prvními byl protest Miroslava Tomana zakončený zvoláním „Již nikdy Mnichov!“.         

Předsednictvo SPD naznačilo souhlas s tím, že za SPD bude kandidovat Jaroslav Foldyna. A dobře jim tak!

Slovenský politický sobáš

I na Slovensku jsou lidé, kteří jsou pro dobrý vtip schopni i zemřít. „Pokud půjdeme do koalice, budeme drahou nevěstou,“ řekl šéf hnutí Sme rodina Boris Kollár, který chce být pro vítěze voleb Igora Matoviče a jeho OLaNO partnerem ve snaze získat ústavní většinu. Milionář Kollár se přitom nepovažuje za politika a prý jen bojuje proti oligarchům. Odkud to známe, neměli to na Slovensku ve škole jako předmět?

V roce 2010 Kollár kandidoval za Unii-stranu pro Slovensko, která získala strhujících 0,7 %. Pravá legrace začíná až v roce 2015, kdy přejmenoval Stranu občanů Slovenska (SOS) na hnutí Sme rodina, které se hlásí ke konzervativním hodnotám a ochraně rodiny. A nutno říci, uhodil hřebík na hlavičku! Kollár má totiž s devíti partnerkami celkem deset dětí! Pokud předseda Sme rodina udrží myšlenky tak jako semeno, pak se mají Slováci na co těšit!  

Ti nejlepší z nás

Legrace stranou, ani my nemáme co závidět. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík vystoupil  ve sněmovní rozpravě ve vězeňském úboru. Chtěl prý tak upozornit na výroky Andreje Babiše, jimiž nařkl dva české europoslance z vlastizrady.

„Premiér soudí za vlastizradu lidi za to, že dělají svou práci a kontrolují nakládání vlády s penězi českých občanů. Proto jsem se raději rovnou připravil na zatčení už kvůli solidaritě s kolegy Mikulášem Peksou a Tomášem Zdechovským. Současně jsem navrhl projednat věci, od kterých Babiš odvádí pozornost. Především je to nejhorší výsledek hospodaření státu po prvních dvou měsících roku v historii České republiky,“ řekl Pirát Ferjenčík. Pustí-li si laskavý čtenář Zpětného zrcátka Ferenčíkův projev ve zvuku, pak zjistí, že poslanec v onom kostýmu jako idiot nejen vypadal. Nekoordinované vyblekotání výše uvedeného navozuje otázku: Kde se ve Sněmovně stále berou existence neschopné slepit čtyři věty, když jsou tam nejlepší z nás? Není čas se nad tím zamyslet?

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.