Video placeholde

Čvančarová: Můj potrat měl smysl, mohla jsem vyprovodit maminku, smrt byla happy end. Na útoky jsem zvyklá

Všechno v životě má svůj smysl, říká herečka Jitka Čvančarová. Rozhodla se mluvit o svém samovolném potratu a starání se o umírající maminku. Doufá, že tím může pomoci dalším ženám, které si možná procházejí něčím podobným. Otevřeně popisuje, jak těžké to bylo a jak zásadní, i když náročné, je smíření se smrtí. V rozhovoru taky líčí svůj vztah k bulváru, který o ní píše lži, hovoří o své práci s nemocnými dětmi a o tom, proč je důležité pojmenovat zlo.

Médiím se spíš vyhýbá, nedává moc rozhovorů. Bulvár ji ale miluje. Jitka Čvančarová říká, že se o ní píšou lži, o jejích vztazích a soukromém životě. Vadí jí naprostá ztráta soukromí. Řeší to s právníky, právě teď jsou podané 4 předžalobní výzvy. Zároveň přiznává, že jí dokáže rozhodit, když se píše o jejím vzhledu. Říká ale, že je silná žena, kterou jen tak něco nezastaví, nelituje se.

Téma smrti a umírání je důležité, mnoha lidem to dává odvahu, pomáhá jim to, popisuje Jitka Čvančarová, co ji motivuje mluvit o věcech, které jsou pro ni zjevně těžké. Prodělala samovolný potrat a pak se starala o maminku s leukémií. To druhé by možná bez toho prvního nebylo možné, a proto Jitka Čvančarová říká, že i potrat měl svůj smysl, tak jako vše v životě. Maminku měla doma a musela se toho hodně naučit, ale taky jí pomohla smířit se se smrtí a vyrovnat se s některými věcmi v minulosti. To bylo možná ještě náročnější. Na konci ale byla smrt jako happy end. Dodává, že teď ví, že i po smrti něco je.

Jitka Čvančarová pracuje už roky s nemocnými dětmi v organizaci Debra, je ale taky velvyslankyní dobré vůle UNICEF. Říká, že chce využít svou známost pro něco dobrého, je prý k pomáhání vychovaná. Ostře mluví o tom, jak jí vadí útoky na neziskovky a jak na ni působí atmosféra ve společnosti. Říká, že zlo je třeba pojmenovat. I proto vystoupila na demonstraci Milionu chvilek, i když přiznává, že účast herců a známých osobností může být kontraproduktivní. Na útoky je přitom zvyklá. Kvůli podpoře Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách chodily před lety výhrůžky a urážky i její mamince.

Jak se může člověk vyrovnat se smrtí? Co pomohlo Jitce Čvančarové? Jak vyprovázela svou maminku a co se při tom dozvěděla? Proč je vždy upřímná a neumí lhát? Vymstilo se jí to někdy? Jak se dívá na atmosféru v dnešním Česku? V čem je dnes platné poselství Nabarveného ptáčete? A chtěla by znovu hrát v něčem podobném?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>