Sestra v ochranném obleku

Sestra v ochranném obleku Zdroj: Reuters

Pracovníci letiště měří teplotu cestujícím.
Zdravotníci budou zasahovat u pacientům doma v ochranných pomůckách.
Záchranka vozí odborníka z pražské Bulovky k lidem domů, aby jim odebral vzorky. Ty pak otestují na koronavirus.
Záchranka vozí odborníka z pražské Bulovky k lidem domů, aby jim odebral vzorky. Ty pak otestují na koronavirus.
Lékaři vyjeli k dalšímu nakaženému pacientovi v USA. (5. 3. 2020)
17
Fotogalerie

Slovensko hlásí první případ koronaviru. Pacient je v nemocnici, řekl premiér Pellegrini

Slovensko jako poslední země ve střední Evropě potvrdilo první případ nákazy novým typem koronaviru. Premiér Peter Pellegrini dnes novinářům řekl, že jde o dvaapadesátiletého pacienta, který je nyní v jedné z bratislavských nemocnic. Zmíněný muž nebyl v uplynulých dnech v žádné ze zemí, kde se nákaza vyskytla. V Itálii ale po několik dní pobýval jeho syn.

Nakažený muž nebyl v uplynulých dnech v žádné ze zemí, kde se nákaza vyskytla. V Itálii, kde onemocnění způsobené novým typem koronaviru podlehlo přes 140 lidí, ale po několik dní pobýval jeho syn. "Navzdory tomu, že syn nevykazuje žádné známky onemocnění, je zdravý, mohlo dojít k přenosu na otce jeho prostřednictvím," připustil Pellegrini. Dodal, že zmíněný pacient byl po zhoršení zdravotního stavu převezen z domova do nemocnice. Jeho zdravotní stav se po hospitalizaci zlepšil.

Kromě Slovenska dnes potvrdili další případy nakažených i další evropské země. První potvrzený případ nákazy novým koronavirem dnes oznámil také Vatikán, který z tohoto důvodu dočasně uzavřel místní zdravotnické středisko kvůli dezinfekci. Informovala o tom agentura ANSA. Před několika dny se kvůli silnému nachlazení podrobil testům na koronavirus i papež František, testy ale nákazu neprokázaly.

I Srbsko dnes potvrdilo první případ nákazy novým koronavirem v zemi. Jde o 43letého muže ze severosrbského města Subotica. Muž, který je nyní izolován v místní nemocnici, nedávno pobýval v Budapešti, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Zlatibor Lončar.

První úmrtí spojené s koronavirem hlásí Holanďané. V nemocnici v nizozemském Rotterdamu zemřel 86letý muž nakažený novým typem koronaviru. V zemi ve čtvrtek prudce narostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem.

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 100.000 lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Nový koronavirus se poprvé objevil na přelomu roku v čínském velkoměstě Wu-chan a postupně se rozšířil do více než 80 zemí včetně České republiky. U nakažených se projevuje podobnými příznaky jako běžná chřipka, zejména u starších lidí ale může způsobit i vážné dýchací potíže. Na 3400 lidí po nákaze koronavirem zahynulo, drtivá většina v čínské provincii Chu-pej.