Od tragédie ve FN Ostrava, kde Ctirad Vitásek (†42) postřílel sedm lidí, uplynul měsíc. Lidé se stále těžko vzpamatovávají z prožitých hrůz.

Od tragédie ve FN Ostrava, kde Ctirad Vitásek (†42) postřílel sedm lidí, uplynul měsíc. Lidé se stále těžko vzpamatovávají z prožitých hrůz. Zdroj: Foto Blesk - David malík a archiv PČR

Solidarita s oběťmi ostravského vraha. Lidé poslali pozůstalým rodinám více než 11,5 milionu

Lidé poslali rodinám obětí střelce z ostravské fakultní nemocnice, který sedm lidí zabil a dva zranil, už víc jak 11,5 milionu korun. Část peněz z pěti transparentních účtů, které zřídily různé instituce, už byla vyplacena. Například Fakultní nemocnice Ostrava uvolnila z téměř osmi milionů korun přibližně 7,5 milionu korun. Sbírka pokračuje do konce března. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

"K dnešnímu dni je na účtu naší sbírky 7,9 milionu korun," uvedla mluvčí. Na účet 73030761/0710 mohou lidé posílat peníze až do 31. března. Mezi sedm rodin pozůstalých po zastřelených obětech bude stejným dílem rozděleno 90 procent nasbírané částky. Zbylých deset procent se rozdělí mezi dva zraněné.

Nadále mohou lidé přispívat i na účet zřízený Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava - 291463872/0300. Dnes na něm bylo 448.000 korun. Pokračuje i sbírka ostravské Základní školy Ivana Sekaniny, která chce pomoci rodině Petra Langa, jenž při střelbě vlastním tělem chránil nezletilou dceru. Lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500, kam zatím poslali 641.000 korun.

Dvě sbírky už byly ukončeny a jejich výtěžek předán konkrétním rodinám. Spolek celníků poslal rodině kolegy, který při střelbě přišel o manželku, přes 650.000 korun. V polovině února skončila sbírka vyhlášená Vězeňskou službou. Při střelbě zemřeli dva její zaměstnanci. Jejich rodinám lidé věnovali víc jak 1,6 milionu korun.

Dvaačtyřicetiletý muž začal v čekárně polikliniky FNO bez varování střílet v úterý 10. prosince po 07:00. Lidi střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidi zabil a dva zranil. Před příjezdem policie utekl, po několika hodinách spáchal sebevraždu.