Koronavirus pod mikroskopem: Takhle vypadá buňka obávaného viru

Koronavirus pod mikroskopem: Takhle vypadá buňka obávaného viru Zdroj: Reuters

Nyní můžete pomoct porazit koronavirus: zapojte výkon vašeho počítače do společného výpočtu

Téměř 20 let běžící projekt Folding@HOme, za kterým stojí vědci ze Stanfordovy univerzity, se už od počátku zaměřil na simulování skládání proteinů, testování léků a další molekulární fyziku. Vše je přitom řešené pomocí distribuovaných výpočtů, do kterých se zapojují jak výkonné superpočítače, tak i běžné počítače uživatelů z celého světa.

Nyní Folding@Home oznámil spuštění programu boje proti koronaviru Covid-19 (2019-NCOV). Bude analyzovat strukturu viru a především část v podobě „spike protein“. Právě ta má za následek, že se virus dokáže rychle a snadno zachytit na receptorech proteinů v plicních buňkách.

Cílem je vyvinout druh proteinu obecně označovaný jako „therapeutic antibody“, který dokáže přesně blokovat protein viru proti zachycení k receptorům a tím pádem zamezí i samotné infekci plicních buněk.

Proteiny jsou ale dynamická a složitá struktura, takže aby došlo k odhalení toho, jak vlastně funguje, je nutné simulovat opravdu hodně kombinací. Protože už existuje model pro starší SARS-CoV s nízkým rozlišením, lze očekávat, že výzkum půjde rychleji. Mezi oběma viry je totiž řada podobností. 

Pokračujte ve čtení zde >>>