Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Vybrzďovači mezi námi

Viděl či zažil to snad každý. Vztekloun za volantem vybrzďuje jiné vozidlo. Vyvolá krizovou situaci – nebo dokonce nehodu – a ujede. Když ho usvědčí, a to zřídka, soud ho jakž takž potrestá. Ty další to neodradí. Dál berou vzteklou spravedlnost za volantem do svých rukou.

Řidiči chybují jako každý. Někdy zaviní neštěstí. Ale neplánují to. Jsou obětí zlé vteřiny. Může se to přihodit každému. Auto je zabiják. Nikdo neví, kdy ho zlá vteřina dostihne. Vybrzďovači, to je jiná sorta. Samí nápravci světa, samosoudci. Těší se, že ty idioty za volantem jiného auta bravurně vyděsí. Tragických následků nelitují.

Zbabělci, nadutci

Na silnici jsou vidět nejvíc, ale jsou všude a byli už před auty. Mlátili koně druhou stranou biče. Tvoří zlou kaši nadutosti. Trpí pocitem, že jim kdosi upřel jakási jejich práva. Soudí svět od boku. Jsou zbabělí, ale sílu obdivují. Rádi ji uplatňují, když mají převahu.

 

Posmívají se vzdělání, i když jsou třeba zrovna inženýrem. Vyšklebují se každému, kdo umí a ví víc než oni, což je skoro každý. To je blb, říkají o tom, kdo se od nich liší vzhledem, názory, oblékáním nebo tím, že jede pomalu. Mají pevnou zásadu – nikdy se z ničeho nepoučit. Jsou proto úspěšní v politice, doméně blouznivých slibů. Doporučují marxistické nebo nacionalistické postupy i už zřídka fanatismus víry. Nic z toho se v minulosti neosvědčilo.

Nabízejí ráj

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!