Moderátorovi Luboši Xaveru Veselému kritici vyčítají dobré vztahy s prezidentem Zemanem. pro čtenáře Reflex.cz je ale při volbě do Rady ČT jasným favoritem.

Moderátorovi Luboši Xaveru Veselému kritici vyčítají dobré vztahy s prezidentem Zemanem. pro čtenáře Reflex.cz je ale při volbě do Rady ČT jasným favoritem. Zdroj: twitter Jiří Ovčáček

Luboš Xaver Veselý byl v anketě jednoznačným favoritem.
Hana Lipovská skončila v anketě na Reflex.cz druhá.
Vladimír Pikora obsadil v hlasování čtenářů třetí místo.
Ivan Douda si vysloužil čtvrtou pozici.
Pavel Kysilka skončil na 5.-6. pozici.
7
Fotogalerie

Volby do Rady ČT podle čtenářů: Vítězí Xaver, druhá Lipovská. A co na to senátor Hilšer?

Favoritem čtenářů, kteří nanečisto vybírali členy Rady České televize, se stal s přehledem Luboš „Xaver“ Veselý. Za tři dny hlasování na webu Reflex.cz získal 41,6 % z celkem 3 440 odevzdaných hlasů. Druhé místo obsadila ekonomka Hana Lipovská (28,5 %) s velkým náskokem na třetího Vladimíra Pikoru (9,6 %). Čtvrtý skončil psycholog Ivan Douda (7,8 %).

V dětství se mi to pravidelně stávalo při sledování kreslených příběhů Jen počkej, zajíci! Čím víc tvůrci nechávali veselého zajíčka nakládat chuligánskému vlkovi, tím víc mi bylo toho věčného outsidera ve vlčí kůži líto. Kdybych byl mohl, nechal bych vlka aspoň jednou vyhrát.

Bez velkého průzkumu veřejného mínění se nedá dost dobře zjistit, jestli za suverénním vítězstvím Xavera a Lipovské v anketě na Reflex.cz stojí z části i podobný efekt. Moc vedle to ale asi nebude – čím více a zuřivěji proti někomu brojí ta část veřejnosti, která bývá označována jako pražská kavárna či sluníčkáři, tím výše stoupá kredit téhož u skupin, které s názory „kavárníků“ zuřivě nesouhlasí.

Téměř s jistotou bych si pak troufnul tvrdit, že přinejmenším ekonomka Hana Lipovská vděčí svým skalním odpůrcům za to, že její jméno zná dnes i někdo jiný, než úzká skupina lidí z jejího okolí. Až lednový veřejný dopis skupiny 19 senátorů, kteří vyzvali Českou biskupskou konferenci, aby svou nominaci Lipovské stáhla, udělal z nenápadné a neznámé ženy v očích nemála lidí téměř celebritu s puncem mučednice. Té, které chtějí upřít právo kandidovat. Důvodem bylo, že Lipovská dřív vyjádřila pochyby o smyslu veřejnoprávní televize.

Senátor Marek Hilšer, který byl jedním ze signatářů výzvy za stažení kandidatury Lipovské, si nemyslí, že by dopis adresovaný České biskupské konferenci byla chyba. „Stále si myslím, že veřejnosti se mají předkládat názory volených zástupců. A my jsme měli potřebu vyjádřit svůj názor,“ řekl Reflexu. To, jestli Lipovskou paradoxně svým odporem neproslaví, prý neřešil. „Rozhodovat budou poslanci a myslím, že moc dobře vědí, kdo kandiduje a kdo je kdo,“ řekl.

Jak hlasovali čtenáři Reflex.cz

Luboš Xaver Veselý   1 432 hlasů (41,6 %)
Hana Lipovská           980 hlasů (28,5 %)
Vladimír Pikora         329 hlasů (9,6 %)
Ivan Douda                270 hlasů (7,8 %)
Petr Jedinák              69 hlasů (2 %)
Pavel Kysilka             69 hlasů (2 %)

Volbu šesti nových členů do patnáctičlenné Rady ČT mají poslanci na programu schůze, která začíná dnes. Na hlasování samotné dojde nejspíš až příští týden. Ovlivní zákonodárce „efekt Jen počkej, zajíci!“ spojený s tím, že z Xavera a Lipovské se staly pro část veřejnosti symboly boje na kulturní frontě? Brzy uvidíme. Jako nápověda může do té doby posloužit vzpomínka na nedávnou volbu ombudsmana. Tehdy několik poslanců veřejně prohlásilo, že dají hlas Stanislavu Křečkovi právě proto, že kvůli jeho případnému zvolení vyhrožují aktivisté z Milionu chvilek demonstracemi. To označili za vydírání. Hlasy těchto poslanců pak ve velice těsné volbě rozhodly, že tento kandidát skutečně uspěl.

Poučení: Méně vášní a méně prudkých pohybů by prospělo všem bojovníkům o kótu s označením Rada ČT. A v důsledku i samotné radě a ČT.

Z koho budou poslanci vybírat

Roman Bradáč - exředitel zpravodajství České televize; (Navrhovatel: Metropolitní univerzita Praha)
Ivan Douda – psycholog; (Navrhovatel: Drop In; Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové)
Marek Hladký - zástupce šéfa činohry kladenského divadla; (Navrhovatel: DILIA - agentura zajišťující ochranu autorských práv)
Zdeněk Holý - děkan FAMU; (Navrhovatel: AMU)
Eva Hubková - bývalá ekonomka České televize; (Navrhovatel: Český svaz včelařů)
Petr Jedinák - akademický pracovník Policejní akademie; (Navrhovatel: Šance na návrat – nezisková organizace pro poskytování pomoci osobám po propuštění z výkonu trestu)
Michal Klíma – dlouholetý manažer několika vydavatelství; (Navrhovatel: Federace židovských obcí v České republice)
Pavel Kysilka - někdejší šéf České spořitelny; (Navrhovatel: Svaz průmyslu a dopravy České republiky)
Hana Lipovská – ekonomka; (Navrhovatel: Česká biskupská konference)
Pavel Matocha - šachista a bývalý redaktor týdeníku Euro; (Navrhovatel: Spolek českých právníků Všehrd; Šachový svaz ČR; CES VŠEM)
Vladimír Pikora – ekonom; (Navrhovatel: Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR)
Martin Schmarcz - komentátor a bývalý poradce politiků; (Navrhovatel: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem)
Jiří Schwarz – ekonom; (Navrhovatel: Anglo-americká vysoká škola)
Stanislav Staněk – auditor; (Navrhovatel: Komora auditorů České republiky)
Jiří Šlégr - hokejista, bývalý poslanec; (Navrhovatel: HC Litvínov)
Gabriel Švejda - rektor písecké Filmové akademie; (Navrhovatel: Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku)
Luboš Xaver Veselý – moderátor; (Navrhovatel: Centrum pro občanské svobody)
Jiří Závozda - novinář a někdejší člen televizní rady; (Navrhovatel: Každý koš pomáhá)