Netanjahův Likud podle posledních předvolebních průzkumů o něco posílil - ilustrační snímek

Netanjahův Likud podle posledních předvolebních průzkumů o něco posílil - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Izraelci dnes volí potřetí během roku. Jde o konec patu i kariéru premiéra Bibiho Netanjahua

 Šest a půl milionu izraelských voličů jde dnes znovu volit a politický příběh v jejich zemi jim už může připomínat americký film „Padesátkrát a stále poprvé“, v němž se stále dokola opakuje stejný děj. Izraelci jsou totiž k volebním urnám dnes v parlamentních volbách povoláni už potřetí za posledních jedenáct měsíců.

Politika je zablokována opakovaným volebním patem mezi spojenectvím pravicové strany Likud premiéra Benjamina „Bibi“ Netanjahua a náboženských stran na straně jedné a blokem stran od středu doleva, k němuž se počítají i strany arabské menšiny. Ani v dubnu loňského roku, ani v opakovaných volbách v září ovšem ani jeden z bloků nezískal většinu. Těsný je poměr jak mezi Likudem a hlavní stranou levé aliance – stranou Modrobílá (hebrejsky Kachol lavan), tak oběma bloky.

„Ruský“ žolík

Jazýčkem na vahách zůstala v obou předcházejících volbách strana bývalého ministra v pravicových vládách Avigdora Liebermana – Izrael, náš domov. Tuhle formaci volí hlavně lidé, kteří do Izraele přišli ze zemí bývalého Sovětského svazu. Když byl Lieberman ještě spojencem pravicového Likudu, zdůrazňoval hlavně tvrdou politiku vůči Arabům. Před volbami v loňském dubnu se ovšem s pravicovým blokem rozešel, za hlavní bod programu přijal kritiku výhod pro ortodoxní židovské věřící a začal kritizovat dosud nezpochybnitelného lídra celého pravicově-náboženského bloku Bibi Netanjahua.

Bez Liebermanovy „ruské“ strany ovšem Netanjahu, přece jenom částečně oslabený probíhajícím vyšetřováním údajného zneužívání premiérské funkce, nedosáhl ani v dubnu, ani v září na většinu v Knesetu, jak se jmenuje izraelský parlament. Lídr „modro-bílých“ – bývalý náčelník generálního štábu izraelské armády – Benjamin „Benny“ Ganc odmítl velkou koalici dvou největších formací, pokud by se jí měl účastnit Netanjahu. Lieberman zase opakovaně nechtěl podpořit vládu levice, protože kromě jeho hlasů by potřebovala minimálně podporu ze strany arabských stran. Zatvrzelost všech tří klíčových hráčů na izraelské politické scéně necouvne ani před předčasnými volbami, a to dokonce hned dvakrát.

Průzkumy předvolebních preferencí ale ani před dnešními volbami nedávají velkou naději na to, že některý z bloků získá v parlamentu většinu. Lieberman už se nechal slyšet, že by dokázal vládnout s levicí, ale stále nechce přijmout nepřímou spolupráci s arabskými stranami.

Král Bibi

Netanjahův Likud podle posledních předvolebních průzkumů o něco posílil, ale hranice 61 mandátů je stále ještě pro pravicově-náboženskou koalici nedosažená. Netanjahu, který už dosáhl rekordu v délce zastávání premiérské funkce, navíc krátce před volbami opět z průzkumů vychází jako ten, o němž si více voličů myslí, že je vhodný pro premiérskou funkci. Předstihl tím i dlouhodobě populárnějšího lídra opozice Gance. Pro levici je ovšem Netanjahu stále rudým hadrem, kterého se teď chtějí za každou cenu zbavit.

Lídr Likudu si naopak stále udržuje nezlomnou podporu své strany a jako jediný na politickém hřišti nespěchá, protože od prvních ze série voleb v dubnu minulého roku řídí vládu bez důvěry, ale v úřadu zůstává.

Zablokovaná izraelská politika a vlastně neměnné volební preference většiny voličů vedou nejenom k tomu, že klíčovou složkou kampaně jednotlivých stran je snaha maximalizovat volební účast svých příznivců, ale také k až bizarnímu stavu, kdy nemalá část Izraelců dokonce věří, že ani dnešní volby nic nevyřeší a občané půjdou brzo volit počtvrté. I v této souvislosti se diskutuje o možných úpravách polického systému. Nejčastěji se zmiňuje návrat k přímé volbě premiéra, která už v Izraeli nějakou dobu fungovala, nebo zvýšení hranice pro vstup do Knesetu nad současných 3,25 procenta. Blokáda politiky ale brzdí i tyhle institucionální změny.

Jestli se dnes večer zrodí překvapení a zadřený izraelský stranický systém vyprodukuje většinovou vládu, budeme sledovat v online přenosu od 20 hodin. Urny se v blízkovýchodní zemi uzavřou o hodinu později a budou zveřejněny i v Izraeli tradičně nepříliš přesné povolební odhady. Sčítání bude tradičně trvat celou noc…