Video placeholde

Fedor Gál: Slovensko je v průseru, Češi ještě svoje bahno nerozkryli. Řeší roušky a jídlo a nezajímá je, v čem žijí

Chci mu věřit, držím mu palce, říká o vítězi slovenských voleb Igoru Matovičovi publicista Fedor Gál. Uznává, že v jeho hnutí jsou i lidé s problematickými názory a potenciální koalice, která vzniká, je velmi nesourodá. Velké změny jsou ale nutné, protože to, co se odkrylo v posledních měsících a letech, je děsivé. Gál popisuje, co vedlo k výsledku slovenských voleb, v čem jsou si Slovensko a Česko podobné a kde jsou naopak velké rozdíly.

Slovenská společnost je živější, ale taky máme větší problémy, srovnává situaci s Českem Gál. Tady podle něj novináři nesáhli ještě hluboko do bahna a nerozkryli ho. Nedělá si ale iluze, korupce podle něj prorostla společnost jako rakovina. Čechy ale teď víc zajímá vlastní talíř než stav společnosti. Možná chybí nějaká roznětka, která přišla na Slovensku ve formě vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Problémem jsou ega politiků, jde jim o slávu a moc, tvrdí Gál v souvislosti s neúspěchem některých opozičních stran na Slovensku a podobným přístupem české opozice. S preferencemi podle něj nic nehne, i kdyby Milion chvilek pořádal třikrát víc demonstrací. Populismus je šlágr dne a lidé chtějí jiné lídry.

Když někdo oslovuje z médií nebo tribun celý národ, tak jsem ve střehu, popisuje Gál. Když slyší slova o bílých heterosexuálních mužích jako definici vlastence, vzpomene si na koncentrační tábor, ve kterém se narodil, a co k holokaustu vedlo. Bojí se toho znovu a dráždí ho to. Většinu voličů Babiše a Zemana ale podle něj asi dráždí spíš něco jiného.

Jaké jsou dobré a špatné zprávy ze slovenských voleb? Co má Igor Matovič před sebou a proč se na spolupráci s ním těší Andrej Babiš? Poučí se z výsledku slovenské opozice čeští politici? A proč česká společnost stále spíš spí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>