Video placeholde

Ukrajina může vyhrát válku, Rusové jsou frustrovaní. Jednat s Putinem nemá smysl, říká Petr Pavel

Západní země přecenily sílu ruské armády, říká v rozhovoru ze série Prezident X generál Petr Pavel. Dle něj v tuto chvíli již nemá smysl s Ruskem jednat, protože rozumí jen síle. Vychází i ze zkušenosti – před lety jako zástupce NATO jednal s ruským náčelníkem generálního štábu Gerasimovem. Ruská armáda již dle něj nasadila všechno to nejsilnější, co má. „S výjimkou jaderných zbraní, které doufám, že nepoužije,“ dodává Pavel.

Současnou situaci ve válce na Ukrajině Pavel hodnotí jako nadějnou pro Ukrajince. Ty je dle něj potřeba nadále podporovat a vysvětlovat lidem, že pomoc Ukrajině je důležitá i pro bezpečnost Česka. „Pokud by Rusko uspělo, následky by pro nás byly daleko horší a nákladnější,“ říká ještě bývalý předseda vojenského výboru NATO a dle průzkumů favorit prezidentské volby.

Jaké bylo pro Pavla jednání s náčelníkem ruské armády Gerasimovem? A jak chce přesvědčit lidi, kteří o smyslu pomoci Ukrajině pochybují? Na to odpovídá v ukázce z rozhovoru v úvodu článku. Celý rozhovor s Petrem Pavlem vyjde brzy v rámci série Prezident X.