DISKUSE

Vévodkyně s krycím jménem Božena Němcová

Chtělo by se říci, že nejznámější českou spisovatelkou je Rakušanka. Nepředbíhejme však událostem.

Pokud chcete přidat reakci, musíte se přihlásit do diskusního systému. Pokud u nás nejste zaregistrováni, získejte své konto jen za 30 sekund! Registrace
Zavazuji se dodržovat pravidla diskuse
Původ

Sem napište váš vzkaz! Jar. Němec se nar.2.l0. 1842 a zem. 3O.11.1898 v Praze.Žil v Rusku a ne v USA.
O původ B.N. se zajímal spisovatel Miroslav Ivanov a badatelka Helena Sobková.

marta2
01. 08. 2010 17:35
Reagovat
Trošku vedle, ale jen těsně ...

Syn „Boženy Němcové“ Jaroslav Němec (1758–1819) ?? Trochu více přesnosti, pane Buquoyi, prosím.
Úvaha o faktickém původu B.N. se opírá o již dávno knižně vydané práce jiných autorů. Pozornosti by nemělo uniknout, že Dorothea se jmenovala i nejmladší dcera vévodkyně Zaháňské a zejména to, že podobenky její a Boženiny vypadají, jako kdyby k nám vzhlížela jednovaječná dvojčata (zatímco ženě ze zde publikovaého obrázku B.N. není podobná vůbec).
Pokud se týká otce, v úvahu přichází skutečně Clam-Martinic. Po roce 1816 se s Dorotheou, dcerou Kateřiny Zaháňské, už pravděpodobně nikdy nesetkkal. Napřete pozornost spíše tímto směrem, pane autore.

zdislava
01. 08. 2010 16:37
Reagovat
bukvice

Jan Berwid-Buquoy, vévoda z Ellgutu... mistr blábolů

whitebeard
31. 07. 2010 11:12
Reagovat
Vévoda

Co takhle napsat článek, jak z vidláka udělat "vévodu"?
P.S.
Už vám exekutor prodal dům? Místo abyste chodil uklízet chodníky a vydělal peníze na dluhy, tak trávíte čes psaním kravin.

vratislav
31. 07. 2010 07:27
Reagovat
A helemese

Sem napište váš vzkaz!
Obacní blázen z Měšic se zase rozfantazíroval

vratislav
30. 07. 2010 19:32
Reagovat
i kdyby

I kdyby se narodila v Rakousku, tak maximálně lze říct: "narodila se v Rakousku". Její spisovatelství nemá s původem nic společného a proto neříkejte "rakouská spisovatelka"!!

jendai
30. 07. 2010 15:04
Reagovat

Články a sekce označené symbolem zámek jsou součástí placené zóny. Pro přístup je nutná vaše registrace a platba dle zvolené varianty předplatného. Články a další prémiový obsah pak budete mít k dispozici po dobu odpovídající délce vámi zvoleného předplatného.

Zapomněl jsem heslo

Placená zóna

Placená zóna nabízí přístup k exkluzívnímu obsahu časopisu Reflex, zejména pak aktuální vydání Reflexu, které je na webu přístupné ihned v den vydání tištěného Reflexu.

Zabil jsem Heydricha

Rotmistr JAN KUBIŠ do svého válečného deníku napíše poslední řádky: „Dnes nejsem si jist dnem, neb je na mně požadován zvláštní úkol. Úkol...

celý článek »

Svoboda dobývá ODS ...

Volební sněm pražské ODS konaný v Top Hotelu ukončil takzvaný pražský puč, tedy výměnu magistrátní koalice: šéfem pražské ODS se zde stal...

celý článek »

Palach je můj osud

Mezi nominovanými na Oscary není letos žádný Čech. A mohl být. Polská režisérka AGNIESZKA HOLLANDOVÁ (63) u nás kdysi požádala o občanství....

celý článek »

Aktuální číslo