Zprávy

Do Česka se nevrátím ani za 10 miliónů, říká Pavel Pospíšil, největší kuchařská hvězda na Slovensku

37 komentářů

Petr Pidrmann
4. března 2012 • 13:29
je první krok k nápravě,přítel!
veleknez
4. března 2012 • 11:49
Nevim proč je celebrita každý, kdo vaří snobské jídla. Češi, národ lidí co ikdyž zjistí že kěčup z lídlu je plný sra*ek si ho stejně koupí protože je levný, určitě Polreicha a jemu podobné moc neocení. Já když jdu do restaurace, chci dostat jídlo kterého se najím (ikdyž já jdu tak 10x do roka a vždy si dám Pizzu nebo Smažák, dobré jídlo si raději uvařím sám) a ne jak to dělá Polreich, že dá kousek masa, 3 bramboy a zalije to nějakou máčkou a dá ti to za 180kč. To může být dobré v nějaké snobské restauraci kam vezmete holku když máte výročí, ale ne v hospodě, kam se jdu najíst po práci. Pokud jsou podle nich češi v jídle prasata, tak ať si zajedou do Anglie. Tam sem za dva roky života zjistil, že 90% lidí žere v Mekáči a po fastfoodech a nejoblíbenější domácí jídlo pro angličany i američany tam žijící sou dva kousky toustového chleba plněné hranolkama s kečupem, nebo brambůrkama a to si nedělám srandu!
tritecky
4. března 2012 • 08:18
jsou v 95% vyhozené peníze. a to nejsem náročná. včera jsem měla připálený a přesolený guláš za 95 Kč.
oldwomen
4. března 2012 • 19:28
Sex a žrádlo jsou radosti chudejch. Vítej v časech krize, drahý VelkýMogule
oldwomen
4. března 2012 • 19:30
Ehm, reakce je na "Co všem jeblo?"
bigmogul
4. března 2012 • 19:58
S vajíčkem za pět korun už i ty radosti chudejch nějak mizej.
oldwomen
4. března 2012 • 20:44
Pche, furt zbejvá sex, kterému spolu s Alex zřídili rubriku a kuchtíci opráší válečný náhražkový kuchařky. Nemáš ořechy? Dej opražené ovesné vločky. Potřebuješ šest vajec do bábovky a máš jen polovinu? Ke žloutkům při tření nalej tři lžíce horké vody a k bílkům při šlehání sněhu pro změnu tři lžíce studené vody.
Moment, teď chvíli vážně.
Ženský se odnaučily vařit, řídit domácnost, organizovat si čas v kuchyni. Ono je to fuška a makačka na bednu, a není to honorováno ani drobnými a ani zaslouženým obdivem. I z té hrůzy, co v základních potravinách hypermarkety nabízí jde dobře, levně a zdravě uvařit chutné jídlo. Připouštím, že mne cena vajec nechává v klidu, naopak, ať klidně roste, budu moci s klidným svědomím zdražit, prodávám i přes rostoucí vstupy osmý rok vejce za tři kačky, letos už bych prodělávala - viz vývoj ceny pšenice a kukuřice. Ale i tak, kolik vajec čtyřčlenná rodina za týden spotřebuje? 6 na nedělní bábovku - nechá se ošulit štrůdlem (jedno vejce na dávku) a n
oldwomen
4. března 2012 • 21:10
a nebo perníkem (opět jedno vejce na plech) a nebo kynutou buchtou s povidly (tři vejce na dva plechy), ze tří vajec pomazánka, dvě na trojobal pro třeba řízky, čtyři na volský oko k čočce a nebo jako ztracený do koprovky, dvě do těsta na knedlíky..... Myslím, že se na dvaceti vejcích týdně shodneme, to je, i s rezervou, devadesát (tři plata) měsíčně. A to je spotřeba za předpokladu, že se v rodině denně vaří minimálně jedno teplé jídlo.
Když se podíváte do prvorepublikových kuchařek, vyhodíte si z hlavy modní exotické kuchyně, nebude se snažit stravovat jako Ital či Řek ve své domovině - tedy z originálních dovezených surovin, zařadíte v maximální míře sezonní potraviny, nebude se bránit tomu, že když dneska zbyla trocha zelí, tak pozítří bude zelňačka, prejt nebo pomazánka ze zbytku masa, zjistíte, že jíte, a celkem luxusně, za pár šušňů. A to i přes rostoucí ceny nejen vajec.
Ještě v osmdesátých letech stálo vejce křapka - k okamžitému zpracování, mělo poškozenou skořápku a nebo to byla podměrečná "kuřecí" vejce z počátku snůšky - padesát haléřů a normální vejce v sezoně korunu, v zimě korunu deset, před vánoci se v pohodě vyšplhala i na korunu padesát za kus. Máte pocit, že byla, v porovnání s tehdejšími platy, levná? Objevila jsem ceník výkupu, co vykupovala Jednota v padesátých letech od prvovýrobců - nejezedáků. Kilo vepřového v živém za třicet korun, vejce za korunu, hovězí v živém od čtyřiceti do šedesáti korun za kilo. Porovnejte to s dnešními cenami a platy. A nezapomeňte na starobní důchody, zejména vdov.
bigmogul
4. března 2012 • 22:52
Takhle zeširoka jsem to snad ani nemyslel. Vejce přes dvě koruny beru, to je dlouholetá norma. Ovšem skokový zdražení o desítky procent kvůli tomu, že si Big Mother EU vymyslela, že každá slípka musí mít sto metrů krychlových na protažení křídel a mně se kvůli tomu prodraží oběd na dvojnásobek, to mi jedno není.
okuk
6. března 2012 • 13:30
Vzpomeňte si, kolik stálo vajíčko před 89 a kolik jste vydělal tenkrát. Krom toho, jsou ta vejce drahá dočasně a určitě opět zlevní.