Video placeholde
V italském Janově se zřítil mos
Zřícený most v Itálii v Janově
Zřícený most v Itálii v Janově
V italském Janově se zřítil mos
V italském Janově se zřítila část mostu
12
Fotogalerie

Mrtvých po pádu mostu v italském Janově je nejméně 35. Panují obavy z následného výbuchu rozvodů plynu

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se dnes přibližně v 11:50 SELČ zřítilo několik desítek metrů mostu Morandi. Zemřelo nejméně 35 lidí. Údaj na Twitteru oznámil kraj Ligurie s odvoláním na hasiče. Na místě pracuje přes 200 hasičů, informovala agentura ANSA. Spolu s vozovkou spadly zhruba 35 aut a tři kamiony. Hasiči se podle agentury AP obávají, aby na místě neštěstí neexplodovaly rozvody plynu.

V sutinách je podle policistů rozdrcených několik osobních vozů, zatímco ty nákladní skončily v řece pod mostem. Podle prvních zpráv zřícení části stavby i s pilířem způsobil sesuv půdy. Mostní vozovka spadla během prudkého deště, uvedl server RaiNews.

Agentura ANSA uvedla, že se zhroutila zhruba 100 metrů dlouhá část mostní vozovky. Nejdelší část vozovky spadla do řeky pod mostem, některé velké bloky ale dopadly i na obytné domy a průmyslové haly. Obytné domy v okolí mostu byly následně preventivně evakuovány. Na místě jsou požárníci, policie a záchranná služba.

Most vede přes nákupní centra, továrny, několik obytných domů, železniční trať do Milána a řeku Polcevera. Úroveň vozovky je ve výšce 45 metrů. Stavba pochází ze 60. let minulého století a v roce 2016 prošla úpravami. Místní mu přezdívají Brooklynský most. Most je důležitou spojnicí mezi severními regiony Itálie a ligurskými plážemi pod Janovem, dálnice A10 se posléze stáčí na západ na francouzské pobřeží.

Na místo neštěstí zamířil italský premiér Guiseppe Conte, podle úřadu premiéra zůstane v Janově do středy. Pomoc už v souvislosti s neštěstím nabídl francouzský prezident Emmanuel Macron i španělský premiér Pedro Sánchez.