Indonéský šaman Jago, který unesl před 15 lety mladou dívku a pak ji znásilňoval.

Indonéský šaman Jago, který unesl před 15 lety mladou dívku a pak ji znásilňoval. Zdroj: Indonéská policie

Osmdesátiletý indonéský šaman unesl mladou dívku a pak z ní 15 let vyháněl zlé duchy sexem

Světová média zaznamenala v posledních dnech zcela ojedinělý případ únosu a dlouholetého znásilňování dívky, která postupně dorostla v mladou ženu. Šaman na indonéském ostrově Sulawesi, kterému je teď 83 let, dívku před 15 lety unesl, když jí bylo pouhých třináct roků. Pak ji držel v jeskyni a svém domě a mnoho let ji znásilňoval. V minulých dnech policie ženu konečně osvobodila a muže zatkla.

Přestože na Sulawesi je převládajícím náboženstvím islám, pořád v některých částech ostrova přetrvávají pradávné zvyky spojené s magií a šamanstvím. Muž, který si nechal říkat Jago, působil ve vesnici Galumpang v centrální části ostrova jako alternativní léčitel, šaman a tvrdil, že ovládá černou magii. Toho využil i při únosu a sexuálním zneužívání mladé ženy.

Podle deníku The Jakarta Post se přišla před 15 lety tehdy třináctiletá dívka k šamanovi léčit. On jí měl podle vyšetřovatelů tvrdit, že ji ovládají zlí duchové. A povedený šaman „vyháněl“ duchy sexem.

15 let vězení za 15 let znásilňování

Přes den ukrýval ženu v blízké jeskyni a v noci ji bral domů. Její rodině tvrdil, že po návštěvě u něj odjela do Jakarty, hlavního města Indonésie, kde si údajně hledala práci. Dívka pak byla po několikaletém marném hledání prohlášena za nezvěstnou. Nalezena byla nedávno po upozornění jedné ženy, která šamana viděla s „neznámou osobou“ a nahlásila to policii.

Žena po osvobození říkala, že se bála utéct a že se bojí kontaktu s jinými lidmi. Obviněnému alternativnímu léčiteli hrozí 15 let vězení.