Protiterotistická bezpečnostní opatření

Protiterotistická bezpečnostní opatření Zdroj: SOS Paris

Skleněná zeď podle odpůrců izoluje přilehlý park
Protiterotistická bezpečnostní opatření
Kůly proti vjezdu vozidel se dokončují
Protiterotistická bezpečnostní opatření
Mříž se má podle architekta k památce skvěle hodit
9
Fotogalerie

Znetvořená Eiffelovka. Paříž vymyslela „geniální“ obranu proti teroristům

„Sesaďte primátorku,“ volají Pařížané. Město začalo stavět několikastupňovou a podle kritiků velmi nevkusnou ochranu proti teroristickým útokům okolo Eiffelovy věže už minulý rok na podzim. Teď se práce pomalu dokončují, radnice by chtěla být hotova nejpozději do poloviny září. A poslední z ochranných opatření, šedivé kůly, které stojí mezi „železnou dámou“ a parkem Champs de Mars (Martovo pole), vyvolaly další vlnu znechucení.

Francouzská dominanta už zdaleka nevypadá tak jako dřív. Eiffelovu věž nyní obklopuje třímetrová skleněná stěna, která je 6,5 centimetrů silná. Tato nádhera chrání návštěvníky Eiffelovy věže ze dvou stran – podél nábřeží Branly a podél třídy Gustava Eiffela. Na obou stranách je dlouhá přes 200 metrů. „Skleněná zeď je solidní a poskytuje absolutní ochranu před případnou střelbou,“ vyjádřil se Bernard Gaudillère, ředitel Společnosti pro exploataci Eiffelovy věže.

Romantická mříž

Ostatní přístupy k věži chrání kovová mříž v podobné barvě jako samotná Eiffelovka. Podle technického vedoucího prací Alaina Dumase je mříž inspirovaná samotným návrhem Gustava Eiffela. To si ale kritici bezpečnostních opatření vůbec nemyslí. Dílo rakouského architekta Dietmara Feichtingera je přes tři metry vysoké a pařížský monument nepřipomíná ani vzdáleně.

Podle Gaudillèra však kovová mříž skýtá pro návštěvníky „romantickou a příjemnou“ procházku parčíkem až k samotnému vstupu do věže. Volný pohyb po Champs de Mars není možný už od roku 2016. Předchozí bariéry byly podle autorů projektu méně estetické. Což je určitě pravda. Ale mřížemi se to moc nevyřešilo.

Poslední hřebíček do rakve jsou šedé kůly rozestavěné podél ochranných skleněných zdí, které mají zabránit případnému vjezdu vozidel k „železné dámě“. Nejhlasitěji proti neestetickým opatřením protestuje Spolek přátel Champs de Mars. Podle něj je projekt naprosto nepromyšlený. „Samozřejmě si přejeme zlepšit bezpečnost ve městě, ale po konzultacích s občany je jasné, že si projekt v jeho současné podobě nepřejí,“ stojí ve vyjádření spolku.

Podle spolku přátel Champs de Mars díky bezpečnostním opatřením dojde také k „privatizaci“ přilehlého parku Martovo pole, který bude izolovaný od věže a od nábřeží dvěma dvousetmetrovými zdmi.

Zaměstnanci stávkují

Nejedná se ale o jedinou změnu na Eiffelově věži. Provozní společnost přišla také s tím, že změní způsob vstupu na vrchol památky. Jeden přístupový pilíř je vyhrazen pro návštěvníky se vstupenkami z předprodeje, druhý pak pro všechny ostatní. V důsledku toho se v méně frekventovaných hodinách tvoří obrovské fronty u výtahu na klasickou vstupenku, zatímco ten druhý je prázdný. Ve špičkách je situace přesně opačná.

Zaměstnanci Eiffelovy věže kvůli vznikajícím frontám začali stávkovat a včera odpoledne byla věž z tohoto důvodu návštěvníkům uzavřena. Jak dlouho tato situace potrvá, není podle agentury AFP jasné.