Portrét princezny Diana vytvořený pomocí HIV pozitivní krve.

Portrét princezny Diana vytvořený pomocí HIV pozitivní krve. Zdroj: Twitter Conora Collinse

Šokující obraz: Umělec vytvořil portrét princezny Diany pomocí HIV pozitivní krve

Britský umělec Conor Collins vzdal hold princezně Dianě mimořádně neobvyklou cestou. Vytvořil její portrét ze smíchané HIV pozitivní krve a diamantového prachu. Collins představil své dílo v úterý na svém Twitteru a doufá, že obraz rozpoutá diskusi kolem AIDS, která je podle něj stále stigmatizovanou nemocí.

V sérii tweetů, kterými Conor Collins objasnil svojí malbu, řekl, že byl inspirován fotografií z roku 1987, na které princezna Diana držela za ruku HIV pozitivního muže v londýnské nemocnici Middlesex.

„Svět byl šokován, když Diana držela za ruku pacienta s HIV. Desítky let poté, je ale AIDS stále stigmatizovanou chorobou. Když princezna Diana držela za ruce pacienta umírajícího na AIDS, jenom několik lidí by si mohlo představit, že dnes budou žít HIV pozitivní lidi mezi námi a to životy, které jsou zdravé a milující. Pokud se choroba diagnostikuje a léčí brzo, tak se často ani nezkrátí doba života pro nemocného,“ napsal Collins na svém Twitteru.

Dále zdůraznil, že při dotyku s pacientem nemocnice neměla Diana žádné rukavice, což podle něj tehdy vyslalo jasný vzkaz světu - HIV se nepřenáší běžným kontaktem. Podle mnohých právě tato fotografie výrazně přispěla k lepšímu chápání AIDS.

Diana (1961 – 1997) po zbytek svého života zůstala aktivní bojovnicí s AIDS. „HIV nedělá lidi nebezpečnými,“ řekla v roce 1991. „Můžete jim potřást rukou a obejmout je. Bůh ví, že to potřebují. A co víc - můžete s nimi sdílet jejich domovy, pracoviště, jejich hřiště a jejich hračky.“

Diana, princezna z Walesu, byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jejich dvou synů, Williama a Harryho. Patřila ve své době mezi nejznámější a nejpopulárnější osobnosti světa. Spolu se svým tehdejším přítelem Dodim al-Fayedem zahynula v Paříži v roce 1997 při automobilové nehodě.