Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.

Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa. Zdroj: Qatar.to

Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.
Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.
Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.
Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.
Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.
9
Fotogalerie

A po Rusku fotbal v Kataru: Zápasy před Vánoci, problém s alkoholem i klimatizované stadiony

Fotbalové mistrovství světa proběhlo v Rusku přes předchozí varování a kritiku bez problémů, na hezkých stadionech a v podstatě bez nějakých vážných rušivých momentů. Za čtyři roky se nejlepší týmy sejdou v arabském Kataru a mnoho věcí bude zcela jinak. Kvůli vysokým teplotám budou stadiony klimatizovány, hrát se bude poprvé v historii v listopadu a prosinci a fanoušci holdující alkoholu budou hodně omezeni.

Dnes samozřejmě nevíme, jakými výkony a které týmy se budou prezentovat za čtyři roky na mistrovství světa ve fotbale v Kataru (jistá je zatím jen účast domácí reprezentace), ale že mnoho věcí bude zcela jinak než v minulosti, je naprostá jistota. A nebudou to malé změny.

Stát Katar je emirát, který se nachází v jihozápadní části Perského zálivu, proto jsou pro něj typické velmi vysoké teploty. Z tohoto důvodu se vůbec poprvé v historii fotbalových šampionátů bude hrát v listopadu a prosinci, kdy zde není letních 40 stupňů, ale teplota klesá mezi 30 až 25 stupňů. Jinak se od roku 1930, odkdy se šampionát pořádá, vždy hrálo v období mezi květnem a červencem.

Zejména pro země s křesťanskou tradicí tak bude neobvyklé, že hrát se bude ještě týden před Vánoci. Šampionát v Kataru se uskuteční od 21. listopadu do 18. prosince 2022. Anglická Premier League proto uvažuje o tom, že sezonu v roce 2022 začne až o měsíc dříve.

Stadiony s klimatizací

Vysokým teplotám budou také poprvé v historii speciálně uzpůsobeny i stadióny. Ty budou supermoderní (část návrhů už dostala významné architektonické ocenění), některé budou kryté a především budou mít klimatizaci, která bude udržovat teplotu na zhruba 20 stupních. Takže člověk zde poručí počasí.

Fotbal je sice v arabských zemích v posledních letech hodně populární, ale Katar je malá země s rozlohou pouhých 11 581 kilometrů čtverečních. Je tedy menší než třeba americký stát Connecticut, který patří v rámci USA k nejmenším státům. Některé stadiony budou proto postaveny tak, aby se po mistrovství daly rozebrat. A jako dar zamíří do vybraných chudších zemí, například do Indie.

Pořadatelé v některých případech přistoupili i k odvážným řešením a například stadion Ras Abú Aboud v hlavním městě Dohá bude částečně sestrojen z modifikovaných kontejnerů, které jsou jinak přepravovány po moři.

Pít, či nepít?

Pití alkoholu na veřejnosti je v Kataru ilegální. Přitom jedním ze sponzorů mistrovství bude i známá pivovarnická společnost Anheuser-Busch InBev. Na šampionátu v Rusku pili fanoušci z ciziny především pivo. Jak to ale vyřešit v Kataru? Tam se nebude podle dostupných informací podávat alkohol nikde na stadionech a pít se nesmí ani v parcích či na ulicích. Pořadatelé hovoří o tom, že vybudují speciální kontrolované zóny, kde budou moci „nemuslimové“ alkohol pít, ale prý budou vzdáleny hodinu od stadionů. Jak a kde se to udělá, jen uvidíme.

Problémem pro některé lidi může být i to, že v Kataru jsou za nelegální považovány také homosexuální vztahy.

Českému reprezentačnímu týmu se v kvalifikacích na mistrovství světa bohužel dlouhodobě nedaří. Za posledních dvacet let jsme hráli pouze na šampionátu v Německu v roce 2006. Ale pokud by to tentokráte vyšlo, tak cesta do Kataru je pro našince rychlá, protože od loňského roku létá do Dohá přímo z Prahy společnost Qatar Airways, což je mimochodem jeden z hlavních sponzorů celého šampionátu.