Tygr - Ilustrační snímek

Tygr - Ilustrační snímek Zdroj: Foto Aha! – Jiří Čada, Zoo Brno, Facebook

Nevycházejte z domu! Na královéhradecku utekli z klece dva tygři a lev

Ze soukromého Bioparku Štít na Královéhradecku utekli v pondělí před desátou hodinou dva tygři a jeden lev. Zasahuje tam osm policejních hlídek, zásahová jednotka i vrtulník. Zvířata prý zatím neopustila areál, policie přesto preventivně žádá občany z nedaleké obce Klamoš a okolí, aby neopouštěli svá obydlí.

"Čekáme na příjezd veterináře," řekla mluvčí. Zvířata zatím nikoho nezranila. O tom, jak se zvířata dostala z klecí, neměla mluvčí informace. Dnes je biopark podle jeho webu pro veřejnost uzavřen, návštěvní dobu má v létě od úterý do neděle.

Loni v květnu v bioparku lev zranil devětačtyřicetiletého muže z Prahy. Muž si chtěl lva vyfotit a do klece mřížemi prostrčil ke zvířeti ruce s fotoaparátem. Tříletý samec lva pustinného pak na muže zaútočil.

Útěky zvířat

Biopark Štít se na webu charakterizuje jako soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Je v obci Klamoš v její části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou.

Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále například želvy, koně, drůbež, kozy.

Na konci června utekla ze zooparku ve Zvoli u Prahy puma. Zvíře z areálu uteklo ve čtvrtek 28. června, lidé se kvůli tomu neměli zdržovat venku. V sobotu se pumu podařilo odchytit. Pumu pomáhala hledat specializovaná odchytová služba z Karlových Varů, kterou kontaktoval majitel zoo. Ze zooparku utekla puma také loni v červenci.