Protiteroristický tým má při práci náročné podmínky. Ochranný oblek jim vydrží maximálně 30 minut

Protiteroristický tým má při práci náročné podmínky. Ochranný oblek jim vydrží maximálně 30 minut Zdroj: PA

Britská protiteroristická jednotka identifikovala na 400 možných předmětů kontaminovaných novičokem

Britský protiteroristický útvar stále vyšetřuje případ výskytu novičoku na britském území, který má na svědomí smrt již jedné ženy a otravu dalších tří. Ve včerejším prohlášení policie uvedla, že specializovaný útvar zajistil již 400 předmětů, které mohou být smrtícím nervovým jedem kontaminované.

Na otravu novičokem zemřela zatím čtyřiačtyřicetiletá Britka Dawn Sturgessová. S otravou bojuje také Charlie Rowley, který byl společně se Sturgessovou otráven v britském Wilthsiru. „Nejen že se snažíme vyšetřit závažný trestný čin, který byl spáchán, ale také se pokoušíme identifikovat jakékoliv potenciálně nebezpečná místa a předměty, která by mohla být hrozbou pro veřejnost,“ uvedl Neil Basu z protiteroristického útvaru ve včerejším prohlášení. „Je to bohužel náročná a dlouhá práce,“ dodal Basu.

Práci ztěžuje také fakt, že v ochranných oděvech mohou s potenciálně kontaminovaným předmětem přicházet do styku pouze v rozmezí 15 a 30 minut. Poté už ochrana neslouží stoprocentně a není proto bezpečné v práci poté pokračovat. Všichni, kdo na případu pracují, jsou pod dohledem lékařů a pravidelně podstupují zejména krevní testy.

Novičokem byli otráveni bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Právě jejich otravou vyvstaly povážlivé otazníky nad původem novičoku na britském území. Skripal předával informace o ruských tajných službách britské rozvědce. Když jej Rusové zadrželi, stal se součástí výměny, kterou povolila Ruská federace v roce 2010 – v Rusku vězněného dvojitého agenta vyměnila za ruské agenty držené ve Spojených státech. Otravu novičokem však Skripal i jeho dcera na rozdíl od čtyřiačtyřicetileté ženy přežili.