Barack Obama.

Barack Obama. Zdroj: Profimedia.cz

Frederik Willem de Klerk, Bill Clinton, Nelson Mandela
Ronald Reagan 1981/1989
3
Fotogalerie

Barack Obama zvítězil v anketě o největšího prezidenta. Druhý je Clinton

Nejnovější průzkum, jehož výsledky zveřejnil americký server USA Today, ukázal, že za největšího prezidenta v historii považují Američané Baracka Obamu. Otázka v anketě zněla doslova „Který z amerických prezidentů vykonával nejlépe svou funkci?“ V anketě se umístil na druhém místě Bill Clinton, třetí Ronald Reagan.

Obamu za nejsvědomitějšího prezidenta historie zvolilo 44 procent respondentů, další v pořadí je Bill Clinton, jehož v žebříčku vyneslo na druhou pozici 33 procent dotázaných. Do průzkumu zařadili jeho tvůrci i Donalda Trumpa. Obamu nejčastěji označovali za nejlepšího mileniálové, měl u nich úspěch 62 procent. Reagana naopak chválila generace narozená mezi lety 1965 a 1980.

Mezi významné Obamovy kroky v roli prezidenta patří například pokus o smíření s castrovskou Kubou. Obama navštívil Kubu jako první úřadující americký prezident po 88 letech. Třídenní návštěvu završil projevem k obyvatelům Kuby. Cílem cesty bylo prohloubit sbližování států, jehož začátek spolu s Castrem oznámil v roce 2014. Od té doby obě země obnovily diplomatické styky, letecké a poštovní spojení a USA povolily dovoz některého zboží a podnikání amerických firem v některých odvětvích. Dalším jeho diskutovaným krokem je dohoda s Íránem, kterou podepsalo šest mocností včetně USA v roce 2015. Dohodu kritizuje především současný prezident Donald Trump.

Ronald Reagan byl v době, kdy opouštěl svůj post, velmi oblíbený. V anketách pravidelně vedl žebříček nejoblíbenějších amerických prezidentů, jeho odchod z vrcholné politiky však pošramotila aféra Irangate, která odhalila propojení Reaganových nejvyšších poradců s tajnými dodávkami zbraní do Íránu.