Ledovec. Ilustrační snímek

Ledovec. Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Obří utržený ledovec straší grónskou vesnici, může způsobit záplavy

Ledovec, který se pomalu přibližuje ke grónské vesnici jménem Innaarsuit na západě Grónska, ohrožuje bezpečí tamních obyvatel. Ve vesnici, která čítá zhruba 170 obyvatel, vyvolal chaos. O ledovci informoval server BBC a The Local.

„Máme obavu, že by se části ledovce mohly rozpadnout a vyvolat vlnobití, které by ve vesnici mohly způsobit záplavy,“ řekla policejní důstojnice Lina Davisová. Kus ledovce už navíc spadl do moře. Počasí navíc vesnici nepřeje – podle předpovědí by mělo v příštích dnech pršet.

Ledovec byl poblíž osady spatřen poprvé ve čtvrtek a místní úřady následně vyhlásily stav pohotovosti. Podle agentury Ritzau byli ale v ostrovní osadě Innaarsuit zatím evakuováni jen ti lidé, jejichž domy stojí na výběžku ostrova nejblíže ledovci. „Ledovec je stále poblíž vesnice a policie nyní diskutuje o tom, jaký postup zvolit dál,“ sdělil agentuře AFP grónský policejní šéf Kunuk Frederiksen. 

Ledovec se nyní pravděpodobně zasekl o mořské dno a přestal se pohybovat. Osada Innaarsuit doufá, že silný vítr opět s ledovcem pohne a odežene ho daleko od břehu, napsal britský list The Independent.