Rybí pedikúra může škodit zdraví nehtů

Rybí pedikúra může škodit zdraví nehtů Zdroj: CNN

Asijská rybí pedikúra, jejíž salony zničily historické centrum Prahy, může vážně poškodit zdraví

Pražské historické centrum je zřejmě nenávratně zničeno nevkusnými asijskými masážními centry plnými červenozelených, do očí bijících barev a nepochopitelných atrakcí – jednou takovou je masáž nohou prováděná rybičkami. Kéž by si turisté, kteří procházejí bez povšimnutí částmi Královské cesty a kteří sedí u akvárií a nechávají si ocucávat nohy rybkami, přečetli, co všechno je po takové tradiční české masáži může čekat.

Rybí pedikúra. Synonymum nevkusného znásilnění pražského centra, které je vidět na každém kroku. Nejen na Václavském náměstí, ale například i v Celetné ulici si můžete sednout do výlohy a nechat si udělat pedikúru rybkami, které vám budou jemně ohlodávat nohy. Sedící turisté, kteří této nabídky využijí a pedikúru si koupí, se stávají jakýmsi podivuhodným živým pomníkem konzumu, přebujelého turismu a nesmyslnosti. Zdá se ale, že kromě nevkusnosti a nepochopitelnosti má tato samozřejmě tradičně česká atrakce ještě jeden melouch: může poškodit zdraví.

Americký server CNN zveřejnil zprávu, podle níž několik turistů, kteří tuto kúru podstoupili, přišlo o nehty u nohou. Zajímavé je, že nehet začne chřadnout až později po provedené rybí pedikúře. Podle CNN může trvat až jeden měsíc, než se projeví symptomy nemoci, která ústí v úplné uvolnění a následné upadnutí nehtu. Nemoc se nazývá onychomadéza a v českém prostředí je známá například jako pozdní projev či následek nemoci ruka, noha, ústa.

Nemoc je způsobena infekcí, která se projeví až s odstupem. „Jsem přesvědčena, že jsou to právě tyto masážní rybky, které problém způsobují,“ uvedla doktorka Antonella Tosiová, profesorka dermatologie na lékařské fakultě univerzity v Miami. „Měla jsem pacienty, kteří neměli nikdy žádný dermatologický problém. Byli však na této pedikúře,“ dodává. Tostiová dodává, že tento problém způsobuje také nošení stále stejného typu obuvi, která pak palce stlačuje – například menších bot ústících ve špičku. „Onychomadéza je typická i pro pacientky, které nosí vysoké podpatky a kříží v nich palec a ukazováček,“ dodává profesorka. „Velmi bych se divila, kdybyste našli dermatologa, který by tento typ pedikúry doporučil,“ řekla Lipnerová na závěr novináři CNN.