Jednání o důvěře vládě 11. 8. 2018

Jednání o důvěře vládě 11. 8. 2018 Zdroj: Reuters

Česko má vládu s podporou komunistů. Babišův kabinet si v noci prohlasoval důvěru. Pro byl Stropnický i Šlechtová

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD bude vládnout s důvěrou Sněmovny. V dolní komoře jej dnes při hlasování podpořili poslanci KSČM, zástupci ostatních šesti stran byli proti. Česko má plnohodnotnou vládu po více než osmi měsících od voleb, které se konaly loni v říjnu.

Vláda získala ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili.

Milan Chovanec (ČSSD) se z jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě omluvil, protože, jak uvedl, nemohl kabinet podpořit kvůli svému svědomí. Koalici chyběl také hlas Jiřího Maška (ANO), který je v Austrálii a omluvil se z rodinných důvodů. Nehlasoval ani Zdeněk Ondráček z KSČM. Z opozičního tábora chyběl jen Petr Pávek (STAN).

V dosavadních hlasováních Sněmovny o důvěře vládě podpořili komunisté v historii samostatné ČR kabinet jen jednou, a to v létě 2013 v případě týmu Jiřího Rusnoka, i přes jejich hlasy ale tehdy důvěru nezískal. Čtyřikrát se poslanci KSČM zdrželi hlasování (vláda Miloše Zemana 1998, Stanislava Grosse 2004, Jana Fischera 2009 a Bohuslava Sobotky 2014), při zbylých sedmi hlasování o důvěře byla strana proti.