Uganda zdanila užívání sociálních sítí

Uganda zdanila užívání sociálních sítí Zdroj: profimedia

Uganda zdanila používání Facebooku, WhatsAppu a Twitteru. Podle aktivistů je to omezování přístupu k informacím

Parlament v africké Ugandě zdanil v květnu používání sociálních médií, jako je Facebook, Twitter a WhatsApp. Poplatek je sice velmi nízký, 200 ugandských šilinků, což je v přepočtu kolem jedné koruny, ale místní aktivisté vidí za aktivitou vlády politický problém.

Extravagantní ugandský prezident Yoweri Museveni, který například nedávno navrhl zakázat orální sex, protože podle něj ústa slouží k jídlu, tvrdí, že sociální média slouží k šíření „klepů“ a nepodložených zpráv. Jeho oponenti zase říkají, že vláda chce zdaněním populárních sítí omezit kritiku politiků, kteří jsou u moci.

 Kabinet naopak argumentuje tím, že peníze, které se vyberou, půjdou právě na rozvoj moderních technologií. Informovala o tom britská stanice BBC.

 Jenže i Uganďané přišli na způsob, jak se placení vyhnout. Někteří začali používat Virtual Private Networks (VPN) a vlastně se připojují z ciziny. Pak daň platit nemusí.

 Ugandská vláda již v únoru 2016 během prezidentských a parlamentních voleb z údajných bezpečnostních důvodů přerušila přístup k sociálním médiím. Obávala se totiž masivní kritiky svých kroků, což se samozřejmě na sítích dělo a děje.

Juliet Nanfuka, ugandský aktivista, který se věnuje svobodnému šíření informací na internetu, je ale podle BBC znepokojen zdaněním sítí, protože by prý podobný krok mohly zavést i jiné země. Problémem je podle něj samotný princip zdanění, pomocí kterého může být pro někoho přístup k informacím omezen.