Prezident Miloš Zeman nepozval Miroslava Pocheho (ČSSD) na akt jmenování vlády na Pražský hrad

Prezident Miloš Zeman nepozval Miroslava Pocheho (ČSSD) na akt jmenování vlády na Pražský hrad Zdroj: ČTK

Zeman na jmenování vlády nepozval Pocheho, ČSSD na něm ale trvá. S podporou vlády váhají komunisté

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje nový kabinet Anfreje Babiše, kterého Zeman jmenoval premiérem 6. června. Pozvánku na Hrad ale nedostal Miroslav Poche, který je oficiálním kandidátem na ministra zahraničí. O důvěru by měla druhá Babišova vláda požádat poslance za dva týdny, spoléhat přitom bude na toleranci KSČM. Komunisté o postoji k vládě rozhodnou v sobotu, mají však výhrady.

Koaliční vláda ANO a ČSSD má ve dvousetčlenné Sněmovně jen 93 poslanců, potřebuje proto při hlasování o důvěře i hlasy KSČM. Komunistům ale vadí, že ve vládě zůstanou ministři zdravotnictví a dopravy Adam Vojtěch a Dan Ťok (za ANO), nepřijatelný je pro ně Poche. Navíc je rozladilo, že s nimi premiér Babiš nominace do vlády nekonzultoval a nedodržel podle nich dohodu o složení dozorčí rady státem ovládané společnosti ČEZ. Konečné slovo bude mít v sobotu ústřední výbor KSČM.

Pravicová opozice kritizuje zejména fakt, že poprvé v polistopadové historii bude vláda závislá na komunistech. Za pohrdání minulostí považuje to, že Zeman takovou vládu jmenuje v den výročí popravy Milady Horákové, který si Česko připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu. Vadí jim i někteří ministři, zpochybňují například Taťánu Malou (ANO) jako novou šéfku spravedlnosti.

Poche k Ústavnímu soudu?

Z navržených ministrů se v posledních dnech nejvíce skloňovalo jméno Miroslava Pocheho, kterého sociální demokraté navrhli do čela české diplomacie. Zeman opakovaně zdůraznil, že kvůli jeho postoji k migraci a k Izraeli či jeho někdejšímu působení v pražské politice ho nejmenuje, ačkoliv Babiš ho oficiálně navrhl prezidentovi společně s dalšími kandidáty na ministry.

Ministerstvo zahraničí tak dočasně povede společně s resortem vnitra předseda ČSSD Jan Hamáček, Poche by měl působit ve vedení úřadu. Sociální demokraté tvrdí, že pokud Zeman Pocheho ministrem v dohledné době nejmenuje, jediný možný institut je kompetenční žaloba. Spor u Ústavního soudu ovšem může vyvolat jen premiér, který k takovému kroku podle dnešních slov nevidí důvod.

Podle Hamáčka ČSSD zatím nevidí důvod k výměně Pocheho za jiného kandidáta na ministra zahraničí, přestože ho Zeman jmenovat odmítá. Hamáček chce počkat na středeční jmenování vlády. Zda na něj bude pozván i Poche, je podle Hamáčka otázka pro Kancelář prezidenta republiky. Za nejdůležitější ale šéf ČSSD pokládá vznik stabilního kabinetu.

"Nevidím důvod v této fázi, abychom měnili kandidáta na ministra zahraničí. ČSSD udělala všechno v souladu s ústavou," uvedl Hamáček. Podle něj se dnes v orgánech ČSSD ani o jiném kandidátovi nedebatovalo. Také předseda vlády a ANO Andrej Babiš podle Hamáčka "po jistém nátlaku" splnil, co se od něj očekávalo. "Teď je to v rukou prezidenta", dodal.

Budou stačit prezidentské volby?

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že premiér Andrej Babiš by měl na jmenování Pocheho trvat a Zeman by to měl akceptovat, protože jiná ústavní možnost není. "Pokud by o členech vlády místo vládních stran rozhodoval prezident, nemusíme mít parlamentní volby, stačit budou prezidentské", dodal Fiala. Babiš není podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury silný a sebevědomý premiér, pouze formálně splnil požadavek ČSSD. Je mu jedno, jestli bude mít plnohodnotného ministra zahraničí, přestože jeho absence ohrozí národní zájmy při mezinárodních jednáních.

Hamáček nechtěl komentovat, zda by ČSSD iniciovala podání kompetenční žaloby v případě nejmenování Pocheho. Pokud se tak stane, Hamáček hodlá situaci řešit jednáním, která nechtěl omezovat termínem hlasování Sněmovny o důvěře vládě, tedy 11. červencem. Podle předsedy ČSSD je nyní třeba, aby Česko mělo stabilní vládu s důvěrou dolní komory Parlamentu. ČSSD k tomu podle Hamáčka učinila všechny kroky.

Předseda ČSSD také uvedl, že Babiš splnil všechny podmínky, které si sociální demokracie kladla. Proto podle něj všech 15 poslanců ČSSD podepíše koaliční smlouvu o společné vládě s ANO. Předseda poslanců sociální demokracie Jan Chvojka uvedl, že během dnešního odpoledne zbývá dodat posledních šest podpisů. Za liché označil spekulace o tom, že by někteří zákonodárci sociální demokracie mohli podpis odepřít.

Pět ministerstev pro ČSSD

Sociální demokracie podle dohody povede pět ministerstev - vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Dalších deset členů vlády včetně premiéra je za hnutí ANO. Kromě odchodu pětice ministrů, kteří uvolní místa sociálním demokratům, dozná nový kabinet oproti dosluhující vládě v demisi změn na místech ministrů obrany, průmyslu a spravedlnosti. Místo Karly Šlechtové bude obranu řídit nynější ministr vnitra Lubomír Metnar, v čele ministerstva průmyslu vystřídá Tomáše Hünera prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Kvůli názorovému rozchodu s ANO nebude ve vládě ani šéf spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), který se už vzdal poslaneckého mandátu.

Nově jmenovaná vláda se na prvním zasedání sejde krátce po slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Ministry chce Babiš uvést do jejich úřadů do pátku. Mezitím čeká premiéra klíčový summit Evropské unie v Bruselu.