Andrej Babiš oznamuje jména nominantů ANO na ministry.

Andrej Babiš oznamuje jména nominantů ANO na ministry. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš prozradil složení nové vlády

Osm změn ve srovnání s aktuálním kabinetem v demisi by měla doznat druhá vládní sestava Andreje Babiše (ANO), pokud jeho hnutí vytvoří koalici s ČSSD. Babiš dnes oznámil, že kromě pěti postů uvolněných pro sociální demokraty obmění další tři místa ve vládě z devíti, která ANO zůstanou. Ministrem obrany se stane dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar, který nahradí Karlu Šlechtovou (oba za ANO). Poslankyně Taťána Malá vystřídá ve funkci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (oba ANO). Ministryní průmyslu bude podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, ve funkci vystřídá Tomáše Hünera (za ANO).

Babiš se se Šlechtovou a Hünerem sešel dnes ráno. "Sdělil mi, že mě nenavrhne do další vlády," napsala ministryně ČTK. Později uvedla, že Babiš jí své rozhodnutí nijak nezdůvodnil. Důvody personálních změn nechtěl Babiš objasnit ani na tiskové konferenci. "To je můj návrh a moje zodpovědnost," vysvětlil. Uvedl, že oběma končícím ministrům poděkoval za jejich práci, s Hünerem se domluvili na další spolupráci v oblasti energetiky.

Při výběru ministrů vycházel Babiš podle svých slov z toho, jak intenzivně pracují, jaký mají tah na branku a jak jsou schopní spolupracovat v kolektivu. Ve svých funkcích vedle premiéra zůstane i šest dosavadních ministrů: ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr dopravy Dan Ťok (všichni za ANO) a ministr školství Robert Plaga (ANO).

Předávání svých kanceláří naopak před nástupem nominantů sociální demokracie připravují ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), kterou vystřídá Petr Krčál (ČSSD), a ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), kterého nahradí poslanec za ČSSD Antonín Staněk. Na ministerstvu zemědělství končí také Jiří Milek (za ANO), vystřídá ho Miroslav Toman nominovaný sociální demokracií.

Současný ministr zahraničí Martin Stropnický by se měl stát velvyslancem v Izraeli. Se jménem europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého jako jeho nástupce navrhuje ČSSD, mají problém prezident i komunisté. Zeman se dnes odpoledne s Pochem sejde a bude ho žádat, aby od své nominace ustoupil.

Zemana následně čeká i schůzka se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, který by se měl ujmout místo Metnara resortu vnitra. Babiš dnes uvedl, že doufá, že záležitost kolem Pocheho se podaří vyřešit právě díky dnešním odpoledním schůzkám prezidenta se sociálními demokraty, které se uskuteční na zámku v Lánech.

ČSSD schválila koaliční spolupráci s ANO ve vnitrostranickém referendu, jehož výsledky zveřejnila před týdnem. Premiér Babiš následně oznámil, že Pocheho nebude prezidentovi navrhovat ke jmenování, protože ho odmítá hlava státu i komunisté, kteří by měli kabinet podpořit v hlasování o důvěře. Sociální demokraté od své nominace nechtěli ustupovat a připouštěli i možnost, že koalice kvůli této záležitosti vůbec nevznikne.