Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V Austrálii přijali zákon, který nařizuje kněžím porušit zpovědní tajemství, když jde o zneužívání dětí

Kontroverzní zákon přijalo 7. června zákonodárné shromáždění Teritoria hlavního města Austrálie. Toto federální území s vlastní samosprávou a se sídlem v Canbeře ukládá kněžím povinnost nahlásit informace, které získají při zpovědi, pokud se jedná o poznatky o zneužívání dětí.  Církev se proti tomu bouří, protože podle kanonického práva nelze informace ze zpovědi nikomu dál sdělovat. Zpovědní tajemství uznává zákonem č.3/2002 o církvích a náboženských společnostech i Česká republika.

Nové nařízení přichází v době, kdy v Austrálii pokračuje bouřlivá debata o zneužívání dětí v minulosti. Jak připomíná nové vydání Katolického týdeníku, takzvaná Královská komise od roku 2013 prozkoumala kolem 8 tisíc případů zneužívání dětí. Část z nich mají na svědomí i kněží. Například v květnu byl na dva roky vězení odsouzen za krytí pedofilie adelaidský katolický arcibiskup Philip Wilson. Obvinění ze zneužívání čelí i kardinál George Pell, emeritní arcibiskup ze Sydney. Tímto obrovským skandálem se proto zabývá i Vatikán.

Zákon, který má platit od 31. března 2019, přitom jen navazuje na jiný australský federální zákon, který určitým profesním skupinám ukládá povinnost informovat o jakýchkoli poznatcích o zneužívání, týrání či obtěžování dětí.

Canberrský arcibiskup Christopher Prowse v deníku Canberra Times sice připustil, že přijatá norma je důsledkem „hlubokého selhání církve“, ale že kněží jsou současně vázáni posvátným slibem udržení zpovědního tajemství. Prowse argumentuje i tím, že ten, kdo děti zneužívá, to přece nebude nikomu říkat u zpovědi.

Problém má ale i daleko širší rovinu, protože kněz, který by prozradil zpovědní tajemství, může být z církve exkomunikován. To se přitom týká nejenom běžných hříchů, ale i těžkých zločinů, které jinak všude na světě podléhají ohlašovací povinnosti. Zpovědník většinou provinilce vyzve, aby se sám přiznal. Povinnosti dodržet zpovědní tajemství může kněze navíc zprostit pouze sám kajícník. Nesmí to udělat nikdo jiný, v případě katolíků ani papež.

Zpovědní tajemství je uznáváno většinou států světa, včetně Česka.

Z historie známe případy, že někteří kněží raději zemřeli, než aby zpovědní tajemství vyzradili. Katolická církev například za to ctí českého světce svatého Jana Nepomuckého.