Kanadský premiér Justin  Trudeau

Kanadský premiér Justin Trudeau Zdroj: ČTK

Kanadský premiér představil celosvětovou investici do vzdělávání žen. Za 3 miliardy dolarů

Kanadský premiér Justin Trudeau představil v sobotu v rámci summitu skupiny G7 velkolepý plán, podle kterého jeho země, Evropská unie, Japonsko a Velká Británie investují 3 miliardy dolarů, aby zlepšily dostupnost a možnosti vzdělání pro ženy po celém světě. Peníze mají jít zejména do oblastí konfliktů.

„Rovnost pohlaví je základní lidské právo a je pro Kanadu jednou z nejvyšších priorit. Aby se ale stala realitou, všechny ženy a slečny musí mít rovnoprávný přístup ke kvalitnímu vzdělávání a možnosti učit se,“ oznámil kanadský premiér Justin Trudeau, který si po celou svoji politickou kariéru zakládá na tom, aby především zaujal veřejnost, tedy voliče.

Podle Trudeaua se jedná o jednu z největších investic do vzdělávání žen v krizových a konfliktních regionech. Cílem investice by mělo být v budoucnosti snadnější získání práce pro ženy.

Někteří kritici plánu poukazují na to, že se sice jedná o chvályhodnou iniciativu, ale že stejnými problémy trpí v některých částech světa i chlapci, i když u dívek je situace skutečně horší.

Dále se objevují otázky, zda by Kanada více neměla tlačit spíše na to, aby se v některých muslimských státech více dodržovala práva žen a to by jim pak otevřelo cestu ke vzdělávání. Mnoho žen v islámských zemích přitom bez ohledu na to, zda do nějaké školy chodily, zůstává doma a stará se o rodinu, protože jejich manželé si nepřejí, aby do jakékoli práce chodily.

Podle organizace UNICEF se vzdělání v současnosti nedostává ve světě nejméně 75 milionům dětí a to především kvůli válkám a konfliktům. V těchto oblastech je pravděpodobnost, že dívky nebudou chodit do školy, až 2,5 krát větší než u chlapců.