Filipínský prezident Duterte byl kritiky obviněn ze sexismu, protože políbil na veřejném shromáždění vdanou ženu na ústa. Jenže Duterte je v tom tentokráte nevinně.

Filipínský prezident Duterte byl kritiky obviněn ze sexismu, protože políbil na veřejném shromáždění vdanou ženu na ústa. Jenže Duterte je v tom tentokráte nevinně. Zdroj: ¨PTV

Prezident Filipín byl obviněn ze sexismu – políbil vdanou ženu na rty. Ta s tím ale souhlasila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte proslul jako velmi kontroverzní politik, který používá ostrá slova i výhrůžky na adresu svých protivníků. Teď byl svými kritiky obviněn ze sexismu a zneužívání funkce, protože políbil na veřejném shromáždění vdanou ženu na ústa. Jenže Duterte je v tom tentokráte nevinně, protože žena s tím souhlasila. Prezidentovy kritiky to ale nezajímá.

V neděli se uskutečnilo v Grand Hotelu v jihokorejském Soulu setkání filipínského prezidenta Rodriga Duterteho s jeho krajany, kteří v Koreji pracují. Atmosféra byla uvolněná a bouřlivá. Duterte pak pozval na pódium dvě ženy, kterým chtěl darovat knihy. U toho v žertu řekl, že chce za to pusu. Publikum to vzalo jako výzvu a škádlilo dámy, aby tak učinily a prezidenta políbily.

Jedna žena se nechala políbit na tváře, druhá dostala polibek na rty. Předtím se jí Duterte zeptal, zda je vdaná, což ona potvrdila. Proto následoval další dotaz, zda je vhodné, aby ji políbil na ústa. Žena řekla, že její manžel není v sále přítomen, ale že si myslí, že by souhlasil. Vše provázel potlesk publika, smích a letmé objetí hlavy státu a ženy na pódiu. Přenos z akce vysílala na Filipínách televize.

Senátorka: Chová se jako feudální král

Jenže teď je z toho skandál, který se přetřásá v médiích celého světa.

„Duterte se choval jako feudální král, který si myslí, že prezident je oprávněn dělat cokoliv, co se mu líbí,“ prohlásila filipínská senátorka Risa Hontiverosová. Další Duterteho kritici hovoří kvůli polibku o sexismu a zneužívání funkce veřejného činitele.

Kritiky Duterteho nezastavilo ani to, že Filipínka, která pracuje a žije v Jižní Koreji, pak v televizním rozhovoru uvedla, že byla polibkem od prezidenta nadšená a že v tom nebylo vůbec nic špatného. Jak se ale zdá, o tom, zda někdo smí dát někomu pusu, už nerozhodují dotyčné osoby, ale někdo úplně jiný.