Nový italský premiér Giuseppe Conte žádá automatické přerozdělování imigrantů mezi země Evropské unie

Nový italský premiér Giuseppe Conte žádá automatické přerozdělování imigrantů mezi země Evropské unie Zdroj: ČTK/ZUMA/Zucchi/Insidefoto/Ropi

Nový italský premiér: Požadujeme povinné automatické přerozdělování uprchlíků mezi země EU

Nový italský premiér Giuseppe Conte dnes zdůraznil, že jeho země požaduje automatické a povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi Evropské unie. Ministerský předseda se tak vyjádřil v projevu v italském Senátu, v němž se uchází o důvěru.

"Budeme důrazně vyzývat k překonání dublinských nařízení, abychom dosáhli účinného dodržování spravedlivého přerozdělení odpovědnosti a dosáhli automatického systému povinného rozdělování žadatelů o azyl", citovala Conteho agentura AFP.

O reformě takzvaného dublinského systému se na půdě EU hovoří už nejméně dva roky. Možnost povinného přerozdělování žadatelů o azyl v případě krizové zátěže jedné ze členských zemí je ale stále nepřijatelná pro země Visegrádské skupiny, tedy Maďarsko, Polsko, Česko a Slovensko.

Conte je v čele nové vlády tvořené zástupci protiimigrační a euroskeptické Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd. Tyto strany přitom v evropském prostoru spolupracují s dalšími nacionalistickými stranami, mimo jiné s českou SPD Tomia Okamury, která naopak vede odmítání unijní spolupráce v azylové politice jako jednu z priorit svého politického programu.

Conte: Dluh je udržitelný

Conte dnes také přislíbil, že bude usilovat o snížení mohutného státního dluhu. Dosáhnout toho ale chce prostřednictvím hospodářského růstu, a ne pomocí úsporných opatření.

Italský dluh, který je po tom řeckém nejvyšší v eurozóně, je podle Conteho názoru udržitelný. Cílem vlády je zmírnit zaostávání Itálie v hospodářském růstu za zbytkem Evropy. "To je náš cíl," zdůraznil Conte, který hovořil o "jednotném evropském domu" a o "silnější, ale spravedlivější Evropě".

Italští senátoři budou o důvěře vládě hlasovat dnes večer. Poslance totéž čeká ve středu večer.