Saúdská Arábie začala vydávat řidičské průkazy i ženám

Saúdská Arábie začala vydávat řidičské průkazy i ženám Zdroj: Profimedia

Ženy poprvé dostaly řidičáky v Saúdské Arábii. Aktivistky, které se o to zasadily, zůstávají ve vazbě

První řidičské průkazy v pondělí získaly ženy v Saúdské Arábii. Na silnici budou ale moci vyjet až 24. června. Uvolnění poměrů řada lidí připisuje korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, který se v zemi snaží prosadit ekonomické reformy. Nicméně čtyři aktivistky, které bojovaly za právo žen řídit, zůstávají vazbě. Informovala o tom agentura AFP. Královský dekret, který povolil ženám řídit, byl vydán loni v září.

Státní saúdskoarabská agentura SPA uvedla, že jako první průkaz dostaly ženy s dokladem, který obdržely v cizině, mimo jiné v Libanonu, Británii a Kanadě. Podle agentury AP jich bylo deset.

Autoškoly pro ženy byly založeny v pěti městech v království a učit v nich prozatím budou ženy, které řidičský průkaz obdržely v zahraničí.

Království dosud ženám řídit automobil bez výjimky zakazovalo, avšak mnohé aktivistky zahájily kampaň neposlušnosti. Nechaly se fotografovat při jízdě a některé skončily ve vězení nebo s pokutami. V současné době jsou v zemi stále ve vazbě čtyři aktivistky za právo řídit. Zákaz řízení automobilů Saúdským Arabkám komplikuje život. Mnohé rodiny musejí kvůli nákupům nebo dopravě žen do práce najímat řidiče, což je stojí nemalé peníze.