Unikátní nález: 103 let stará čokoláda britského vojáka

Unikátní nález: 103 let stará čokoláda britského vojáka Zdroj: CJM

Unikátní nález: Britové objevili 103 let starou čokoládu, patřila válečnému hrdinovi

V Británii došlo k unikátnímu nálezu. Aukční síť Eddisons CJM z města Scunthorpe nabízí cínovou krabičku s devíti tabulkami 103 let staré čokolády. Krabice patřila vojákovi 1. světové války Richardu Bullimorovi, vedle čokolády se v ní našly ještě cigarety, medaile a dopisy. Podle odborníků je nález čokolády ze začátku 20. století v dnešní době téměř nereálný a povede se velmi zřídka.

Britští vojáci sloužící v 1. světové válce dostávali k prvním Vánocům během války dary vyrobené v koloniích. Bullimorova čokoláda tak byla například vyrobena z karibského kakaa (pocházet mohlo z Trinidadu, Svaté Lucie či Grenady). Podle aukční společnosti, která objevenou krabici draží, byla vyrobena firmou Barringer Wallis & Manners of Mansfield.

„Najít i jen obal či krabici je unikátní, aby ale byla vevnitř ještě čokoláda, je dnes prostě nereálné,“ řekl britským médiím aukcionář Paul Cooper. Kromě toho je podle něj stále v na pohled dobrém stavu.

Mimo to se ve vojákově sbírce našel ještě tabákový balíček s cigaretami, sirkami a tabákem. Z cigaret byly použity pouze tři. Důvodem mělo být, že Bullimore, nositel několika ocenění pro válečné hrdiny, nebyl zrovna silný kuřák a neměl ani rád čokoládu. Během války se podílel na náročných operacích, kdy britští vojáci nezřídka zvládli boj i proti trojnásobné přesile.

Po konci války se vrátil do policejní služby a propracoval se do pozice náčelníka. Zemřel v roce 1967 v malém přístavním městečku Barrow Haven. Celá kolekce jeho nalezených věcí má být vydražena příští úterý.