Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos - ilustrační foto

Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos - ilustrační foto Zdroj: ČTK/ABACA

Napětí v Řecku: Na Lesbu se střetli uprchlíci, podle Kurdů útočili stoupenci Islámského státu

Na řeckém ostrově Lesbos došlo k násilným střetům mezi arabskými muslimskými uprchlíky a kurdskými muslimskými uprchlíky – informuje o tom kurdský zpravodajský web Rudaw.net. Podle tvrzení tohoto webu měli arabští muslimové zaútočit na Kurdy, protože Kurdové nedodržovali povinný denní půst v ramadánu dle islámského práva šaría. Ke střetům mělo dojít v táboře Morii.

Obdobně o důvodech útoků muslimských Arabů na Kurdy informují i jiná kurdská média. Některá dokonce tvrdí, že dav útočících arabských muslimů zavraždil i několik Kurdů. Ovšem v řeckých médiích hlavního proudu není o mrtvých nic psáno. Naopak například řecký web Thessnews.gr píše, že řecká policie nepotvrdila žádné mrtvé oběti konfliktu mezi muslimskými Araby a Kurdy, ale potvrdila, že k střetům opravu došlo, byť nebyl zveřejněn důvod střetu.

V kurdských médiích, například v anglojazyčném Kurdistan24.net, se rozsáhle informuje o zraněných Kurdech, které měli arabští útočníci napadnout železnými tyčemi. Zástupce Kurdistánské demokratické strany (KDP) v Řecku Sarbast Mohammed řekl kurdským médiím, že nikdo z Kurdů nebyl zavražděn, ale zhruba deset Kurdů bylo vážně zraněno a řecká policie měla zatknout tři arabské útočníky. Naopak nezávislý novinář a korespondent izraelského deníku Jerusalem Post Raman Ghavami na svém twitterovém účtu tvrdí, že mu nejmenovaný pracovník Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu v Řecku potvrdil jak útok radikálních muslimů na nepostící se Kurdy, tak i to, že tři Kurdové měli být zabiti a 22 zraněno. Představitelé Kurdů také tvrdí, že mnozí z arabských uprchlíků na ostrově Lesbos jsou stoupenci teroristické organizace Islámský stát a prchají do Evropy před pomstou za své zločiny v Sýrii a Iráku.

 

Nejedná se o první střety na ostrově Lesbos. Již před pár týdny došlo k střetům uprchlíků s místními obyvateli kvůli chování skupinek uprchlíků na tomto ostrově v městě Mytiléna, jak informuje americký deník The New York Times. Na ostrově Lesbos se v současné době nachází zhruba 8 000 uprchlíků. Podle amerického deníku došla v dubnu místním obyvatelům trpělivost s protestujícími, převážně afgánskými uprchlíky a po slovních potyčkách došlo i k fyzickým střetům.

Zdroje informací o útoku:

http://www.thessnews.gr/article/88858/chaos-sti-moria-meta-tis-symplokes-metanaston-diapseydei-gia-nekrous-i-astynomia

http://www.kurdistan24.net/en/news/3d3fad06-33bd-4f72-995f-9b67efa85457

http://www.basnews.com/index.php/en/news/world/354744

http://netadvis.dk/tyskland-abdulhenan-yakup-blev-draebt-fordi-han-ikke-fastede-i-ramadanen/

https://twitter.com/Raman_Ghavami/status/1000376240661057537

https://www.nytimes.com/2018/04/24/world/europe/greece-lesbos-refugees.html

Záznam ukazující evakuaci zraněných ze střetu:

https://www.youtube.com/watch?v=PLS6v5omNbc