Josef Klíma

Josef Klíma Zdroj: FTV Prima

Josefa Klímu navrhli poslanci na státní vyznamenání. Ten je ale od prezidenta nechce

Novinář a spisovatel Josef Klíma by od prezidenta Miloše Zemana nepřijal státní vyznamenání, na které ho navrhli poslanci. Odmítavý postoj zdůvodnil mimo jiné prezidentovým napadáním žurnalistů a útokem hlavy státu na novináře Ferdinanda Peroutku. Klíma to řekl serveru Seznam Zprávy

Klímu navrhla Sněmovna na vyznamenání za jeho novinářskou činnost v pátek. "Samozřejmě, že mě potěšilo, že poslanci konečně navrhli nějakého novináře," řekl Klíma serveru. Dodal, že navržení na medaili Za zásluhy cítí jako čest.

Z rukou prezidenta ale Klíma ocenění nemůže podle svých slov přijmout. "Už proto ne, že jsem novinář a jsem nositel Ceny Ferdinanda Peroutky a on ani po těch letech, kdy Ferdinanda Peroutku naprosto nespravedlivě napadl, se nedokázal omluvit," řekl Klíma Seznamu.

Klímovi na prezidentovi vadí také soustavné napadání novinářů. "A ještě samozřejmě nesouhlasím s jeho kroky, kterými této republice žádnou dobrou reklamu nedělá," dodal.

Prezident Zeman ve svých veřejných projevech žurnalisty opakovaně kritizuje. Naposledy ve středu prohlásil, že novináři jsou nevzdělatelní a řada z nich trpí komplexy méněcennosti.