Společné jednání mezi Trumpem a Kimem mělo proběhnout v Singapuru

Společné jednání mezi Trumpem a Kimem mělo proběhnout v Singapuru Zdroj: ČTK, Blesk - Aneta Schurgerová

Trump zrušil historické setkání s vůdcem KLDR. Kim prý vyjadřoval hněv a otevřené nepřátelství

Prezident USA Donald Trump zrušil setkání s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem. Summit se měl konat 12. června v Singapuru. Trump ale ve čtvrtek zveřejnil dopis adresovaný Kimovi, v němž napsal, že zrušení setkání je promarněnou šancí, ale že tak musel učinit kvůli "obrovskému hněvu a otevřenému nepřátelství", které Kim prezentoval v nedávných prohlášeních. Setkání s Kimem v budoucnu ale nevyloučil.

"Velmi jsem se na setkání s vámi těšil," napsal Trump Kimovi. "Bohužel z obrovského hněvu a otevřeného nepřátelství ve většině vašich posledních prohlášeních cítím, že by bylo nyní nevhodné dlouho plánované setkání uskutečnit," vysvětlil americký prezident.

Kimovi nicméně vzkázal, aby se nerozpakoval mu zavolat či napsat, pokud svůj názor na summit změní.

Trump se modlí za nepoužití amerického jaderného arzenálu

KLDR v posledních dnech opakovaně hrozila zrušením summitu, mimo jiné kvůli americko-jihokorejským manévrům či kvůli americkému tlaku na jaderné odzbrojení Severní Koreje. Náměstkyně šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-hui dnes uvedla, že Pchjongjang je zrovna tak připraven na jaderný konflikt jako na setkání u jednacího stolu.

Podle Trumpa Severokorejci sice mluví o svém nukleárním arzenálu, ale "ten náš je tak obrovský a mocný, že se modlím k bohu, aby nemusel být nikdy použit".