Služba Bileto chce udělat cestování veřejnou dopravou přehlednější a pohodlnější

Služba Bileto chce udělat cestování veřejnou dopravou přehlednější a pohodlnější Zdroj: Bileto

Jízdní řády jinak: Znovuzrozené Bileto chce porazit konkurenci praktickými funkcemi

Vyhledá spojení veřejnou dopravou mezi libovolnými místy v Česku, přitom kombinuje vlaky, autobusy, městkou hromadnou dopravu a třeba i lodě. Dopočítá i potřebné pěší přechody a všechno ukáže v přehledné aplikaci. To je Bileto, znovuzrozená česká služba pro cestující.

Startup Bileto si před pár lety dával za cíl vytvořit univerzální platformu pro dopravce, díky které by mohli snadno prodávat své jízdenky elektronicky. Zároveň by tak pro cestující vznikla služba, která by vyhledala spoj a rovnou by nabídla i koupi potřebných jízdenek. Tak hladce to nakonec nešlo, ale služba nyní zažívá restart s novým posláním – chce narušit monopolní postavení služby IDOS.

Z Bileta je teď především vyhledávač spojení. Snaží se být přitom modernější, přehlednější a chytřejší než zavedená konkurence. Na první pohled se mu to daří, nabízí přehledné ovládání bez zbytečností a přidává užitečné drobnosti, jako je například tlačítko na rychlé vyhledání posledního spoje v daný den.

Aplikace již brzy

Vyhledané spoje jsou řazeny podle času a dají se řadit buď podle rychlosti, nebo podle počtu přestupů. Vybraný spoj si pak můžete nechat zobrazit formou podrobného itineráře nebo na mapě. V rámci uživatelského účtu je pak možné ukládat oblíbené spoje nebo nejčastější cíle.

Služba je nyní čerstvě spuštěna a zatím běží pouze ve formě webové aplikace. Ta je dobře funkční i na mobilu, ale plný komfort samostatné mobilní aplikace neposkytuje. Na aplikacích pro Android a iOS se nicméně pracuje a měly by přijít během léta.

U některých dopravců nabízí Bileto odkaz na přímý nákup jízdenky. Pokud tato možnost existuje, objeví se tlačítko na nákup rovnou u vyhledaného spoje. Zatím je to ale bohužel spíše vzácnost než převažující standard. Možnosti přímých nákupů jízdenek by se ale měly postupně rozšiřovat.

Vyhledávejte bezbariérově

Rozšiřovat se budou i praktické funkce. Už teď je například zvolit jen povrchovou dopravu. V přípravě jsou i filtry pro vyhledání spoje s bezbariérovým přístupem nebo třeba online indikace zpoždění vlaků.

Aktuálně podobné služby nabízí zmiňovaná aplikace IDOS, ale snaží se o to třeba i Google, který vyhledání spojení nabízí ve svých mapách. Silně se v tomto směru angažuje také Seznam.cz, který aktivně bojoval za otevřenost dat českých jízdních řádů a pro uživatele je nabízí v rámci aplikace Jízdní řády dříve známé jako Pubtran nebo také ve své mapové službě Mapy.cz.

Poznámka: Bileto svůj nový start zažívá již pod novým vlastníkem, kterým je mediální firma Czech News Center a.s. Pod tu spadá i naše vydavatelství CN Invest a.s.

Další články o moderních technologiích najdete na webu zive.cz >>>