Vodní drak (na snímku bílé letadlo), největší hydroplán na světě, který vyrábí Čína.

Vodní drak (na snímku bílé letadlo), největší hydroplán na světě, který vyrábí Čína. Zdroj: Wikipedie

Čína vyrobila Vodního draka, největší obojživelné letadlo na světě

Čína oznámila, že několikrát otestovala největší hydroplán na světě, kterému říká také Ťiao-lung (Vodní drak) a že od roku 2022 ho chce dodávat zákazníkům. Neobvyklé letadlo má sloužit pro záchranné operace, hašení požárů, ale dá se také využít pro vojenské účely.

Obojživelné letadlo AG600, které vyrábí státní firma Aviation Industry Corporation of China, pojme 50 pasažérů, má dolet nejméně 4500 kilometrů, je 37 metrů dlouhé, má rozpětí křídel téměř 39 metrů a dokáže za pouhých 20 vteřin vyzvednout až 12 tun vody, kterou může použít na hašení požárů.

„Do roku 2021 bychom měli získat všechny potřebné certifikáty a další rok chceme náš stroj dodávat zákazníkům,“ řekl čínské agentuře Sin-chua hlavní konstruktér hydroplánu Chuang Ling-cchaj.

Letadlo bylo poprvé k vidění v prosinci loňského roku při cvičném letu v jižní Číně. Letos se počítá s více lety, včetně testů na vodě.

Jeho výhodou podle výrobce je, že na přistání a vzlet mu na vodní hladině bude stačit hloubka 2,5 metru.

Poněkud zahaleny tajemstvím zůstává možné vojenské využití stroje. Podle expertů by mohl přepravovat personál i zásoby do vzdálených základen v Jihočínském moři (ty jsou předmětem sporu Číny s několika zeměmi). Náklad může vážit až 53 500 kilogramů. Protože AG600 bude mít ale kvůli civilnímu využití i některá provozní omezení, někteří bezpečnostní odborníci naopak tvrdí, že pro armádu nemusí být vhodné.