Video placeholde

Zloděj vytasil zbraň na ženy a děti. Jedna z matek ho nekompromisně střelila do hrudníku, útočník nepřežil

Policistka v civilu a matka dvou dětí třemi výstřely smrtelně zasáhla mladého lupiče, který se pokusil okrást děti a jejich rodiče a ohrožoval je zbraní. K incidentu došlo v brazilském městě Suzano nedaleko Sao Paula.

Jednadvacetiletý ozbrojený muž Elvinton Neve Moreira se pokusil zaútočit na skupinu dětí a žen, které čekaly na oslavu dne matek před školou. Video zachycuje, jak se Moreira s pistolí pokusil ukrást tašku. Naneštěstí pro něj byla však jedna z matek policistkou mimo službu, pohotově vytasila svou zbraň a útočníka postřelila do nohy a hrudníku.

Moreira upadl do vozovky, zatímco ženy s dětmi se rozutekly. Dvaačtyřicetiletá policistka Katia da Silvia Sastre poté odkopla a sebrala útočníkovu zbraň, kterou po střelbě upustil, a křičícího muže zneškodnila tím, že ho převalila na břicho a několikrát do něj kopla. Poté počkala na příjezd policie a sanitky. Moreira zemřel na následky zranění v nemocnici.

Myslela jsem jen na ochranu dětí

„Nevěděla jsem, jestli bude střílet na děti, na jejich matky nebo na školní ochranku. Myslela jsem pouze na to, abych ochránila matky, děti, svůj vlastní život a život své dcery,“ řekla o své pohotové akci matka dvou dětí Sastreová pro O Globo. „Těší mě, že jsem zachránila životy. Je to smysl mé profese,“ dodala.

Manžel Sastreové, policejní poručík Andre Alves pro Folha de Sao Paulo vysvětlil, že agresor vystřelil jednou, ale není jisté, jestli to udělal dříve než Alvesova žena, anebo až poté. „Jeho první výstřel se odrazil a při dalším pokusu se zbraň zablokovala. Katia byla naštěstí rychlejší,“ popsal.

Ocenění pro střelkyni

Policistka s dvacetiletou zkušeností byla při nedělním ceremoniálu oficiálně oceněna za svou statečnost. Starosta Sao Paula Marcio Franca vyjádřil obdiv k obratnosti a odvaze Sastreové a dal jí velkou kytici. „Zachovala se tak perfektně, že jsme se ji rozhodli ocenit,“ pochválil policistku.

Franca však lituje, že incident skončil Moreirovou smrtí. „Je to ale varování pro ty, kteří by chtěli někoho ohrožovat zbraní. Naši skvěle vytrénovaní profesionálové je mohou zabít,“ uzavřel.